Sezon na truskawki

Family Food Fight - przepisy z 8. odcinka programu

Finał jednego z najsmaczniejszych programów „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" za nami! Zobaczcie jakie propozycje na weselne dania przygotowały rodziny Krechów i Szatanów.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Od 1 września na antenie Telewizji Polsat mogliśmy oglądać cotygodniowe zmagania rodzin, które walczyły o tytuł najlepiej gotującej w Polsce oraz 100 tysięcy złotych. Byliśmy świadkami różnych emocji, od sprzeczek, aż po radość i celebrację wspólnie przygotowanych posiłków.

Wszystkie popisy uczestników oceniało wyjątkowe jury: Ewa Wachowicz, Piotr Gąsowski i Adam Borowicz. To oni próbowali każdego dania, porównywali przepisy i pytali o rodzinne sekrety, nie zabrakło również profesjonalnych rad i oczywiście szczerych ocen.

Przez ostatnie osiem tygodni rodziny dzieliły się z nami swoimi pomysłami na śniadania, nie zabrakło również przepisów na ulubiony przysmak kuchni polskiej: pierogi. Uczestnicy, w jednej z konkurencji, zostali poproszeni o przygotowanie uczty składającej się z aż czterech dań. Musieli zmierzyć się również z potrawami z grilla, a także wykazać się nie lada talentem cukierniczym, odwzorowując recepturę na tort jednego z najlepszych cukierników w Europie - Tomasza Dekera.

W finałowym odcinku rodziny Krechów i Szatanów zmierzyły się z jeszcze trudniejszym zadaniem, musiały bowiem przygotować weselne menu na 30 osób. Zobaczcie ich propozycje.

Bliny gryczane z kwaśną śmietaną w trzech odsłonach


Składniki (proporcje na 3 rodzaje po 30 szt.):

  • Mleko 1,4l
  • Drożdże 100g
  • Cukier biały 100g
  • Masło 200g
  • Mąka pszenna 400g
  • Mąka gryczana 1kg
  • Soda oczyszczona 2 płaskie łyżki
  • Sól 1 łyżeczki
  • Żółtko 4szt
  • Olej do smażenia


Przygotowanie:
W mleku należy rozpuścić cukier, delikatnie podgrzać i wymieszać w nim drożdże do rozpuszczenia. Masło podgrzać w rondelku do płynnej konsystencji. Mąki, sodę i sól przesiać przez sitko. Do mleka dodać przesiane produkty, rozpuszczone masło i żółtka. Dokładnie wymieszać. Następnie smażyć duże placki o grubości 3 mm na niewielkiej ilości tłuszczu.

W następnej kolejności należy wyciąć z gotowych placków za pomocą ringów okrągłe placuszki, a po wycięciu odstawić do przestygnięcia.

Z burakami


Skladniki:

  • Burak gotowany 600g
  • Syrop klonowy do smaku i konsystencji
  • Ocet jabłkowy do smaku i konsystencji
  • Orzeszki pini 150g
  • Sól do smaku
  • Śmietana 18%


Przygotowanie:
Buraki należy pokroić w mniejsze części i rozdrobnić w malakserze, przełożyć do miski, dodać orzeszki pini i doprawić do smaku syropem klonowym, octem jabłkowym i solą.

Na bliny ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany, dedykowane dodatki oraz dekorację wedle uznania.

Z boczniakami


Składniki:

  • Boczniaki 600g
  • Olej do smażenia
  • Tymianek suszony do smaku
  • Papryka wędzona do smaku
  • Sól do smaku
  • Śmietana 18%


Przygotowanie:
Boczniaki podsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni, doprawiając tymiankiem, papryką i solą. Posiekać w krótkie paski i odstawić do przestygnięcia na ręczniku papierowym. Na bliny ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany, dedykowane dodatki oraz udekorować wedle uznania.

Z awokado i groszkiem


Składniki:

  • Awokado 4 szt.
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Mięta 1 pęczek
  • Groszek zielony 500g
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól do smaku
  • Śmietana 18%


Przygotowanie:
Awokado rozdrobnić w malakserze z oliwą i miętą, przełożyć do miski i dodać zielony groszek. Doprawić sokiem z cytryny i solą.

Na bliny ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany, dedykowane dodatki oraz dekorację wedle uznania.

RODZINA KRECH

Zielone ptysie z kaszanką i ogórkiem kiszonym

Krech Zielone ptysie

Składniki:

  • 500 ml mleka tłustego
  • 200 g masła
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 8 jajek
  • 1 paczka liści szpinaku

-----

  • 1 kg kaszanki
  • 2 duże cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 5 cytryn
  • Majeranek suszony
  • Musztarda dijon
  • 2 paczki kiełków (najlepiej lucerny)


Przygotowanie:

Liście szpinaku sparzyć, zblendować i przetrzeć przez sito.

Zagotować mleko z masłem. Do gorącego mleka dodać mąkę, masę szpinakową, wymieszać do odklejania się od ścianek i odstawić do wystudzenia. Dodać kolejno jajka, mieszając, wyrabiać na jednolitą masę. Z masy formować rękawem cukierniczym malutkie ptysie i ułożyć na blasze. Piec 10-15 min. w temperaturze 200 st.

Obraną z flaka kaszankę przesmażyć na cebulce pokrojonej w drobną kostkę. Dodać jabłko starte na grube wiórki. Doprawić majerankiem, startymi skórkami z cytryn i musztardą. Zimne ptysie przekroić i napełnić kaszanką. Na paterze rozłożyć kiełki, ułożyć na nich napełnione ptysie.

Zupa krem z sałaty

Zupa z sałaty przepis rodziny Krech

Składniki:

  • 1 kg pietruszki
  • 2 selery
  • 6 cebul
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 sałat masłowych
  • Masło
  • 4 śmietany 30%
  • 50 g czarnuszki
  • 150 g czarnego sezamu
  • 300 g pestek dyni
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

 

Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na kawałki i zrumienić w piekarniku (w rękawie).

Z obierek zrobić wywar z przyprawami. Na maśle poddusić pokrojone ziemniaki, dodać pieczone warzywa i podlać wodą. Dodać pokrojoną sałatę, poczekać aż zmięknie i całość zblendować. Dodać przecedzony wywar warzywny, następnie doprawić słodką śmietaną. Czarnuszkę, sezam i dynię podprażyć na patelni. Podawać krem posypany czarnuszką wymieszaną z sezamem.

Pieczona szynka z dzika z sosem borowikowym lub pieczeniowym kaszą gryczaną

Pieczona szynka przepis rodziny Krech

Składniki:

  • 5 kg szynki z dzika
  • 3 główki czosnku
  • 10 g jagód jałowca
  • 600 g wędzonej słoniny
  • Sól (16g na 1 kg miesa)
  • Pęczek świeżego tymianku
  • Pieprz w ziarnach
  • 100 g mąki pszennej
  • 1kg świeżych/mrożonych borowików
  • 2 cebule
  • 200 g masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • Sól

---

  • 1 kg palonej kaszy gryczanej
  • 1 kg niepalonej kaszy gryczanej
  • 300 g wędzonej słoniny
  • Pęczek świeżego rozmarynu

 

Przygotowanie: Mięso naszpikować ząbkami czosnku, natrzeć przyprawami, zawiązać sznurkiem wędzarniczym i pod sznurek włożyć plasterki słoniny. Upiec w rękawie (ok dwie i pół godziny). Wywar z mięsa wylać z rękawa do garnka, rozcieńczyć z wodą i zaciągnąć mąką pszenną do pożądanej konsystencji sosu.

Pokrojoną w kostkę cebulkę skarmelizować na maśle, dodać grzyby - przesmażyć. Połączyć składniki i dodać śmietanę, doprawić do smaku solą.

Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć w garnku. Dodać wymieszaną kaszę gryczaną, przesmażyć, podlewać gorącą wodą aż do miękkości kaszy. Dodać cztery gałązki posiekanego rozmarynu i wymieszać z kaszą. Garnek zachować w ciepłym miejscu.

Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczku

Rodzina Krech przepis na fasolkę szparagową i różyczki brokułu

Składniki:

  • 2 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 5 paczek boczku wędzonego w długich plastrach
  • Olej słonecznikowy
  • Pęczek zielonego cząbru

 

Przygotowanie: Fasolkę zblanszować w posolonej gorącej wodzie. Odcedzić, wymieszać z olejem słonecznikowym i drobno posiekanym cząbrem. Z fasolki robić pakieciki, owijać każdy z nich plasterkiem boczku i układać na blasze do pieczenia. Zapiekać fasolkę 10 min. w piekarniku z termoobiegiem na 200 st C.

Różyczki brokułu z sosem winegret


Składniki:

  • 10 brokułów
  • 50 ml miodu
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml musztardy
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie: Zblanszować różyczki brokułu w osolonej wodzie. Z pozostałych składników zrobić w blenderze sos winegret. Polać różyczki sosem.

RODZINA SZATANÓW

Sałatka śledziowa na carpaccio z buraka

Przepis na sałatkę śledziową rodziny Szatatnów
Składniki:

  • Burak ugotowane 4 szt. ( w zależności od wielkości )
  • Kawior czarny 2 słoiczki po 80 g
  • Kiełki lucerny do dekoracji 200 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Jajka (nie do lodówki) 30 szt.
  • ziemniaki 2 kg
  • Cebula cukrowa 1kg
  • Olej - 2 litry
  • musztarda sarepska 200 g
  • ogórki kiszone 10 sztuk
  • Koper 1 duży pęk
  • Matjas - 33 śledzie.
  • Cytryna 2 szt.

 

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ugotowane buraki pokroić na cienkie plasterki. Matjas'a i cebulę cukrową, ogórka kiszonego pokroić w drobna kosteczkę, ugotowane do miękkości ziemniaki w większą. Koperek posiekać.

Ostudzone jajko podzielić na białko i żółtko, gdzie białko kroimy i dodajemy do sałatki śledziowej. Dodać majonez i wymieszać doprawiając solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Gotową sałatkę układać na plastrach buraków, oprószyć kruszonym żółtkiem jajka i ułożyć pół łyżeczki kawioru oraz gniazdko z kiełków lucerny.

Domowy majonez do sałatki


Składniki:

  • olej rzepakowy 350 ml
  • jajko 1 sztuka
  • woda 1 łyżka
  • musztarda sarepska 1 łyżka
  • sól szczypta


Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem blenderem do uzyskania majonezu.

Zupa borowikowa

Przepis na zupę rodziny Szatanów
Składniki:

  • Borowik mrożony 3kg
  • Borowik suszony 0,5 kg
  • Skrzydełka (na bulion) 2 kg.
  • Klasyczna włoszczyzna
  • Ziemniaki - 2 kg
  • Słodka śmietana 30%
  • Oliwa truflowa
  • Natka pietruszki 4 pęczki

 

Przygotowanie: Część suszonych grzybów ścierać w moździerzu, druga część namoczyć. Mrożone grzyby pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulką na oleju. W garnku nastawić szybki bulion na włoszczyźnie i skrzydełkach. Do gotowego wywaru dodać podsmażone grzyby i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą truflowa, pudrem z grzybów i na koniec przystroić natką pietruszki.

Polędwica wieprzowa z sosem z zielonego pieprzu

Polędwica przepis rodziny Szatatnów
Składniki:

  • Polędwica wieprzowa 6 kg
  • Boczek plastry 20 paczek 100 g
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

--

  • 3kg ziemniaków
  • Śmietana 36% 200g
  • Masło 200g

--

  • 5 białych cebul
  • Masło 2 kostki
  • Koniak 300 ml
  • 12 łyżek zielonego pieprzu
  • Bulion drobiowy 1 l
  • Koncentrat fondu mięsnego 3 łyżki
  • Musztarda dijon 6 łyżek
  • 4,5 łyżki cukru brązowego
  • 4,5 łyżki czerwonego pieprzu
  • 9 łyżeczek octu balsamicznego
  • Śmietanka 30% 400 g


Przygotowanie:
Polędwiczki oczyścić, doprawić solą i pieprzem, po czym obsmażyć ze wszystkich stron i zawijać w boczek, po czym raz jeszcze zawijać pojedynczo w papier do pieczenia dla utrzymania formy i piec w 180 stopniach do uzyskania temp. 64 stopni w najgłębszym punkcie mięsa.

Ziemniaki ugotować do miękkości, po czym scedzić i utrzeć z masłem i śmietaną do kremowej konsystencji i doprawić solą do smaku.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, zalewam koniakiem i gotujemy do odparowania. Dodajemy zielony i czerwony pieprz, zalewam bulionem, dodajemy fond mięsny i gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy pozostałe składniki prócz musztardy i gotujemy do konsystencji sosu, po czym ściągamy z ognia i dodajemy musztardę dijon. Blendujemy krótkimi seriami, aby zostawić część całych ziaren pieprzu.

Surówka z kapusty pekińskiej

Przepis rodziny Szatanów na surówkę
Składniki:

  • Kapusta pekińska 2 kg
  • Marchew 0,5 kg
  • 3 jabłka
  • Miód rzepakowy 10 łyżek
  • Majonez (własny) 1 proporcja
  • Por 0,5 kg

 

Przygotowanie:

Kapustę, marchew i jabłka zetrzeć na grubych oczkach, pora pokroić w kostkę. Dodać miód rzepakowy, majonez do konsystencji (wg. proporcji do sałatki śledziowej ), siekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

 

Przegapiłeś odcinek programu „Family Food Fight" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 122

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 412

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

151
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0