Fale Dunaju - ciasto, które warto znać

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż jest to bardzo smaczny i efektowny wypiek.

Fot. 123RF/Picsel

Jeśli lubisz retro desery, które na myśl przywołują smakowite wspomnienia z młodości, z pewnością doskonale kojarzysz ciasto Fale Dunaju. Niegdyś ten efektowny wypiek był popisowym deserem wielu gospodyń oraz gwiazdą wielu przyjęć. Nie ma się co dziwić. Wyglądem przypomina dzieła najlepszych cukierników i sugeruje, że pani domu spędziła w kuchni naprawdę długie godziny.

Czy przygotowanie Fal Dunaju w istocie jest tak trudne? Nic z tych rzeczy. W tym właśnie tkwi sekret jego popularności. Z upieczeniem tego smacznego ciasta poradzi sobie nawet początkujący i bardzo zabiegany kucharz, który w domu ma wyłącznie podstawowe składniki.

Fale Dunaju - wersja klasyczna

Spód Fal Dunaju przygotowuje się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego - waniliowego oraz czekoladowego. W nieco szybszej wersji można ograniczyć się przygotowania tylko jednego z nich.

Na tak przygotowanym spodzie należy ułożyć owoce - najczęściej wiśnie - dzięki którym w cieście powstają charaktersytyczne fale. Całość wieńczy delikatna masa budyniowa oraz lekka polewa czekoladowa. Warto pamiętać, aby ciasto dobrze schłodzić, dzięki czemu będzie się je łatwiej kroiło.

Reklama

Ciasto Fale Dunaju - nie tylko z wiśniami

Najpopularniejszą wersją Fal Dunaju jest bez wątpienia ta z wiśniami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do jego zrobienia wykożystać inne owoce, które akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się te z kompotu. Na cieście ucieranym można również ułożyć kleksy dżemu owocowego.

Aby zrobić nieco lżejszą wersję, zamiast masą budyniową, ciasto możesz zalać galaretką owocową, dzięki czemu będzie prezentować się jeszcze ciekawiej.

Oczywiście sekretem każdego ciasta jest dobry, sprawdzony przepis. Jeśli masz ochotę je zrobić, przetestuj pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Fale Dunaju

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Fale Dunaju

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Fale Dunaju z brzoskwiniami

Fot. Gogusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Fale Dunaju ze śliwkami i pianką

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Fale Dunaju

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 128

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 876

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13