Ewa_Gotuje

Ekskluzywny Maius

Czy Uniwersytet może produkować wino? Od kilkuset lat najstarsze na świecie uniwersytety posiadają swoje winnice, a co roku ich przedstawiciele spotykają się i porównują swoje wyroby. Do tego - nie ma co ukrywać ekskluzywnego grona - dołączyła najstarsza polska uczelnia - Uniwersytet Jagielloński, który zorganizował konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina. Dziś nastąpiło jego rozstrzygnięcie i oficjalna premiera wina Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Na konkurs nadesłano 163 propozycje z których 11 spełniło regulaminowe wymagania. Decyzją jury wygrała nazwa "Maius" nadesłana przez dwie osoby: Dariusza Rybaka (godło ADALB) i Ewę Nowakowską (godło TEIDE). Nagrodę otrzymał (po losowaniu) Dariusz Rybak, a Ewa Nowakowska - wyróżnienie.

INTERIA.PL


Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego znajduje się w Łazach koło Bochni. Tamże będzie również produkowane wino ze specjalnych szczepów winogron. Według Katarzyny Pilitowskiej - rzeczniczki prasowej Uniwersytetu Jagiellońskiego - co roku będzie co najmniej 5 tys. litrów wina. Większość zostanie wykorzystana podczas oficjalnych uroczystościach organizowanych przez UJ, jako prezenty dla znamienitych gości, a reszta stanie się zapewne przedmiotem pożądania smakoszy i kolekcjonerów wina.
Profesor Musioł powołał również Kapitułę Wina w skład której weszli znamienici znawcy i eksperci wina.

INTERIA.PL

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 116

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 804

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 516

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13