Sezon na truskawki

Egzotyczny deser lodowy Jacka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci.

Masa z makiem
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
100 g bez
100 g maku
1 tabliczka czekolady mlecznej
300 g mieszanki studenckiej
100 g płatków białej czekolady

Masa z gujawą
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
100 g bez
200 g pulpy z gujawy
200 g kandyzowanych kolorowych ananasów
100 g orzechów macadamia
½ ananasa

Kruche ciasto
450 g mąki pszennej
150 g masła
150 g margaryny
5 żółtek ugotowanych na twardo
150 g cukru pudru

Sos waniliowy
150 ml mleka
100 ml śmietanki 36%
ziarenka z 1 laski wanilii
3 żółtka
40 g cukru pudru

Dekoracja
500 g owoców egzotycznych (kiwi, mango, ananas, pomarańcza)
200 g czekolady białej

Masa z makiem
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Śmietankę ubić i dodać do niej pokruszone bezy, masę z żółtek, mak, pokrojoną na nierówne kawałki czekoladę, mieszankę studencką i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Keksówkę (o długości 30 cm) wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała na około 5 cm. Przełożyć do niej masę. Wierzch wysypać płatkami białej czekolady.

Masa z gujawą
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Śmietanę ubić i dodać do niej pokruszone bezy, masę z żółtek, pulpę z gujawy, kandyzowane kolorowe ananasy, orzechy macadamia, pokrojonego w kostkę świeżego ananasa i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na uprzednio przygotowaną masę z makiem. Całość zamrozić.

Kruche ciasto
Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną. Dodać starte na drobnej tarce żółtka i cukier puder. Szybko, ale dokładnie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić około 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać potrzebne nam kształty, np. gwiazdki, podłużne paseczki o różnych szerokościach (można z nich zawinąć coś na kształt pączków róży i serpentynek). Piec do czasu zarumienienia, czyli około 12 - 15 minut.

Sos waniliowy
Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać ziarenka wanilii. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie powoli, cienkim strumieniem, wlewać do nich gorące mleko i śmietankę. Masę przelać do garnka. Mieszać nieprzerwanie za pomocą trzepaczki, by masa się zagęściła. Nie gotować. Następnie przelać do sosjerki i schłodzić.

Dekoracja
Semifreddo wyjąć z zamrażarki około 15 minut przed podaniem. Udekorować pokrojonymi owocami, ciastkami o różnych kształtach oraz płatami z temperowanej, białej czekolady. Podawać z sosem waniliowym.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne KurczakBurger

KurczakBurger to popularna niegdyś kanapka jednej z sieci fast food. Wyjątkow...

Odsłon: 544

60 min
2
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 72

15 min
3
Dania główne Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...

Odsłon: 61

60 min
2
Desery Sernik z truskawkami

W zasadzie nigdy nie byłem fanem serników, do momentu kiedy dostałem w swoje...

Odsłon: 35

30 min
0
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 2095

15 min
24

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7