Sezon na truskawki

Dzikie stoły - wyjątkowa kolacja na łąkach Beskidu Niskiego

Dwa razy do roku, w Beskidzie Niskim, swoje podwoje otwiera osobliwa restauracja. Nie ma adresu i nie znajdziemy jej w przewodnikach. Ni stąd, ni zowąd dziesięciu kucharzy postanawia wydać ucztę. Potrzebne im są tylko stoły i trochę sprzętów. Resztę umeblowania zapewniają góry.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Przejść parę kilometrów górskim szlakiem, przeskoczyć przez strumień, zatrzymać się na chwilę, by odetchnąć i nacieszyć się pięknem, otaczającej nas natury. Na chwilę, bo na końcu wycieczki czekają nakryte już stoły. W cieniu starej cerkiewki w Bielicznej, wśród pastwisk Regietowa Wyżnego, na końcu wsi Blechnarka czy przy zdziczałych sadach na Odernem.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

W Beskidzie Niskim przyroda i krajobrazy oszałamiają o każdej porze roku. Zimą zapierają dech w piersiach ośnieżone buczynowe i jodłowe lasy, latem ciepłe wieczory, pachnące ziołami, zachęcają do rozkoszowania się lokalnymi przysmakami, które po spacerze, smakują jak mało co!

W tych niesamowitych warunkach Towarzystwo z Beskidu Niskiego dwa razy do roku organizuje „Dzikie stoły" - wyjątkowe wydarzenie, które staje się doskonałą okazją na poznanie kultury tego regionu. W tej leśnej restauracji będziecie mieli okazję spróbować lokalnych przysmaków - tych dobrze znanych oraz tych nieco zapomnianych. Dokładnie takich, jakie serwuje się w beskidzkich domach już od setek lat.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Wszystkie potrawy zostaną wykonane z najlepszych produktów, które oferują pobliskie łąki i lasy. Kucharze „Dzikich stołów" garściami czerpią z kuchni karpackiej, galicyjskiej i żydowskiej i łemkowskiej. Z pewnością będzie swojsko, smacznie, a nawet trochę magicznie.

Tegoroczna, letnia edycja odbędzie się we wtorek 15 sierpnia. „Dzikie Stoły" zostaną ustawione na Równiach w Nowicy (znanych z Festiwalu Teatralnego Innowica).

Co zaserwują kucharze „Dzikich stołów"?

ZUPYCHOTY... bedą wiadomo - na drugie, bo na pierwsze będą wiersze... pochrzaniona kisełycia, ekstraestragonowa szeklerska, chabaziowa tomatowa z szczypawicą.

W DZIKIM DOLE w łąkowych zielach, misiowych czosnkach, usmarowane miodem i zamarinowane, zameldują się wpierwszej kolejności: papryczki nadziane, ziemniaczki biedaczki, honejmarchewki, buraki rozmarzone a także a-kuku-rydza poczem nastąpią: lebiodowe kurczaczki, piwomięsne-coś-nie-cosie, ekstrasy à la zawijasy, piggi-sztychówki etc. etc.

pieczyste ozdobią: kwakiszone kalafiory i selera nać, takież ogóry od dołu do góry, buraczane siniaki oraz sałata - oczywista cała w kwiatach.

W BISTRORYSIA oczekiwać będą: szłoje, blachy, michy i szalatery pełne papasztetów np. z selera, łemkoburgerów, bałakłażanów, poddagrycznika - który ma się określić, kalafijora krezusa, tymiantycznego szmalcu jarskiego, fafasoli po banicku, proziaków-multiziołaków z bundzem i bez (czarny) - podawanych z rozkosznym uśmiechem i mamasełkiem czosnkowym, dziamałygi (co to jest?), mośkowych kreplach, kasi pęczak z bobrowikami - ganz gerade aus dem las, sirów i madamów meecząco- muucząco-beeczących, humusa humanum esta, mięsziw i kiełbasz, szołdrów i szynków, boszków obok szchabów - do tego obowiązkowego keczupu z cukini z samego wierchu.

DZIKAFÉ osłodzi tych, co im o wagę latem nie chodzi kokosankami uwolnionymi od glutenu w parze z ciachami owsianymi kwieciem usierpnionymi (przecież nie można napisać "umajonymi", bo to miesiąc zgoła inny), jeżokłujkami jakimiś, które mimo to pyszne są, negrosiami-wronosiami, tatartami suto jagodą maści karej zdobnymi, dumną szarlottą, sirNickiem bezkidnikiem, tyciankami bezowymi oraz e-lizakami (smaczności zupełnej!!!)

PRAGNIENIENIE ugaszą napitki i papoje, a to limoniady co poczuły pragnienie oraz miętę, czaj i kofi masala co chuci musowo rozpala, herbowe napary i napojedynki z niebotycznego gara oraz inne mokrości dla dziatek, jej- i jegomości

Źródło: materiały prasowe/ Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 114

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 372

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

151
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0