Ewa_Gotuje

Dynia nie tylko w Halloween!

Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały.

Fot. 123RF/Picsel

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto jednak wiedzieć, że dynia służyć nam powinna nie tylko jako ozdoba, ale przede wszystkim jako składnik najróżniejszych dań.

To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i mikroelementy.

Kolor miąższu świadczy o bogactwie prowitaminy A (beta-karotenu), który pozwala przedłużyć efekt opalenizny i wygładzić zmarszczki. Działa on nie tylko na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. Beta karoten bowiem zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a podczas wystąpienia tej choroby wspomaga leczenie. Warto wspomnieć, że dynia zawiera również bardzo dużo witamin z grupy B, PP i C, które uszczelniają naczynia wieńcowe oraz są wykorzystywane w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

 

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie epub. Kliknij!

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Dla każdego coś dobrego...

Warzywo to, bogate jest w żelazo, potas, fosfor oraz wapń, działa zatem krwiotwórczo. Jej spożywanie wskazane jest osobom, które są narażone na intensywny wysiłek fizyczny (pomaga przywrócić odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie). Co ważne, dzięki dużej zawartości witaminy A wpływa zbawiennie na nasze przemęczone oczy i zapobiega „kurzej ślepocie". Dodatkowo utrzymuje włosy, paznokcie i skórę w bardzo dobrej kondycji, a u dzieci zapobiega krzywicy.

Zawarta w dyni witamina E wspaniale wpływa na naszą cerę i utrzymuje prawidłową wilgotność skóry. Co bardzo istotne dynia nie tuczy i bogata jest w białko!

Zawartość dużej ilości celulozy pomaga w odchudzaniu, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm bez problemu pozbywa się nagromadzonych tłuszczy. Dynia zawiera także pektyny i kwasy organiczne.

Co interesujące pieczona i gotowana wzmacnia odporność układu oddechowego, jest więc idealna dla dzieci. Można podawać ją bez obaw już od ósmego miesiąca życia w formie zupy lub papki. Leczy biegunkę zatem powinno stosować się ją przy zakażeniu rota wirusem.

Na skołatane nerwy tylko dynia!

Dynia w swoim miąższu zawiera tryptofan, niestety nasz organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć, w związku z tym musimy w naszej diecie uwzględnić produkty, które nam go dostarczą.

Tryptofan jest odpowiedziany przede wszystkim za produkcję serotoniny, potocznie nazywanej hormonem szczęścia. Dodatkowo jest pomocny w produkcji melatoniny, która odpowiada za spokojny sen, łagodząc stany zdenerwowania.

Na skróty

Jak zostało wspominane obieranie dyni nie należy do najprzyjemniejszych i najłatwiejszych czynności. Dlatego do zup, sosów czy makaronów możemy śmiało sięgnąć po mrożoną, pokrojoną w kostkę wersję tego warzywa. Do placków najlepiej wykorzystać różnego rodzaju gotowe musy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 155

60 min
4
Dania główne Pałeczki z kurczaka

Pieczone pałeczki z kurczaka to mało czasochłonny i prosty w realizacji pomys...

Odsłon: 882

30 min
1
Desery Sorbet truskawkowy

Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...

Odsłon: 896

>60 min
4
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 369

30 min
6

Polecane artykuły

8
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13