Ewa_Gotuje

Domowy syrop z buraka na odporność i kaszel. Jesienią i zimą to must have w każdym domu

W sezonie grypowym wiele osób dopada spadek odporności i ogólne zmęczenie. Domowy syrop z buraka to przepis, który każdy powinien zapamiętać, aby wzmocnić organizm i zapobiegać jesienno-zimowym infekcjom. Dowiedz się, jakie dwa składniki wystarczą, żeby go przygotować.

Domowy syrop z buraka - przepis jest naprawdę prosty i wymaga tylko dwóch składników | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na co pomaga syrop z buraka? To wspaniała alternatywa dla przeziębionych, którzy nie przepadają za smakiem czosnku i cebuli. Choć przy tradycyjnych, lekkich infekcjach najczęściej zaleca się właśnie te dwa „naturalne antybiotyki”, buraki również świetnie się sprawdzą. Poznaj przepis na domowy syrop z buraka.

Sprawdź także: Wybitna pasta z wędzonej makreli. Awanturka z PRL-u przy niej to jak uboga krewna

Domowy syrop z buraka - przepis

Tylko dwa składniki, a taka moc działania. Nie zwlekaj i przygotuj domowy syrop z buraka. Przepis jest naprawdę prosty:

Składniki

  • 500 - 600 g buraków
  • 2 łyżki miodu

Jak zrobić domowy syrop z buraka? Nie obieraj warzyw ze skóry, tylko dokładnie je wyszoruj i oczyść. Następnie pokrój w średnią kostkę i przełóż do czystego, litrowego słoika - tak, aby wypełnić całe naczynie. Dodaj miód, szczelnie zakręć i wstrząśnij, aby miód otoczył większą część buraków. Przełóż słoik do lodówki na całą dobę, ale od czasu do czasu przemieszaj (to pomoże w wydobyciu większej ilości soku). Po upływie tego czasu wyjmij słój i odcedź płyn przez sitko. Dokładnie odciśnij też buraki, aby uzyskać jak najwięcej syropu. Przechowuj w lodówce przez ok. dwa-trzy tygodnie.

Na co pomaga syrop z buraka?

Buraki działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo, a do tego hamują namnażanie się wolnych rodników i chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV. Na co pomaga syrop z buraka? To świetny domowy specyfik na kaszel, chrypkę i ból gardła - ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, oczyszcza drogi oddechowe oraz łagodzi nieprzyjemne drapanie i pieczenie w jamie ustnej. 

Co więcej, warto po niego sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność i rozgrzać organizm. Pij zarówno profilaktycznie, jak i w przypadku obniżenia odporności czy przeziębienia. Buraki kryją w sobie witaminę C, która szybko wesprze organizm.

Na co pomaga syrop z buraka? To także świetny sposób na poprawę produkcji czerwonych krwinek, a w konsekwencji - zapobieganie anemii. Zdecydowanie powinny go przyrządzić osoby zmagające się z niedokrwistością, którym brakuje żelaza i kwasu foliowego. 

Jak pić syrop z buraka? Jeśli stosujesz go profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dla dorosłych i dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Gdy zmagasz się ze spadkiem odporności i infekcją, zwiększ porcję do dwóch łyżek. 

Wiesz już, że specyfik jest dobry szczególnie dla anemików i przeziębionych. Czy jednak jest ktoś, kto nie powinien pić syropu z buraka? Niestety jego regularne spożywanie jest odradzane osobom z niedociśnieniem, cukrzycą, kamicą nerkową czy dną moczanową. 



Źródło: Smaker.pl, YouTube @Kulinarneprzygody

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę »

Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować »

Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13