Sezon na truskawki

Dodasz do rosołu raz, już zawsze będziesz tak robić. Zupa zyskuje nową jakość

Rosół to jedna z polskich potraw narodowych. Niektórzy od lat przygotowują niezmienioną, klasyczną wersję, a inni lubią trochę poeksperymentować z wywarem. Sprawdź, co dodać do rosołu, by zupa zyskała zupełnie nową jakość.

Dodatki do rosołu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dlaczego warto dodać imbir do rosołu?

Imbir w polskiej kuchni od pewnego czasu jest składnikiem często używanym. Można dodawać go do dań w wersji marynowanej lub suszonej, jednak do zupy najlepiej sprawdzi się świeży. Dodatek imbiru do rosołu spowoduje, że zyska on niepowtarzalny smak i zapach, a także znacznie większe właściwości rozgrzewające.

Co można dodać do rosołu?

Przepis na rosół z imbirem nie różni się znacząco od klasycznej zupy. Najpierw gotujemy mięso, następnie dodajemy przyprawy, włoszczyznę i inne składniki, których używamy. Nasz tajemny składnik wkładamy do wywaru na 10-15 minut przed zakończeniem gotowania (wraz z lubczykiem). Najlepiej pokroić imbir w plastry.

Czosnek, czyli zdrowo i azjatycko

Rosół z czosnkiem? Jeśli dla kogoś brzmi to dziwnie, to znaczy, że po prostu nie jadł jeszcze tak przyrządzonej zupy. Do wywaru razem z włoszczyzną najlepiej dodać trzy lub cztery główki, lekko zgniecione nożem i z łupinkami. Tak przygotowany rosół będzie miał nieco azjatycki smak, a czosnek najlepiej sprawdzi się do wywaru z wołowiny.

Rosół jak u Magdy Gessler? Dodaj ogon wołowy

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich restauratorek do rosołu dodaje ogony wołowe. Dzięki temu jest on nie tylko bardzo smaczny, ale również znacznie gęstszy niż klasyczny wywar. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kolagenu.

Jabłko to sposób Ewy Wachowicz

Z kolei Ewa Wachowicz korzysta z jabłka podczas gotowania rosołu. Wystarczy dodać nieobrane twarde i kwaśne jabłko razem z warzywami, a na końcu je wyjąć. Jeśli przyrządzamy rosół na bazie drobiu, jabłko doda do niego idealnej słodko-kwaśnej nuty.

Smak i klarowność z użyciem pomidora

Podobny efekt, jak po użyciu jabłka, otrzymamy, korzystając z pomidora. Jednak oprócz słodko-kwaśnego smaku, wywar z jednym, przekrojonym na pół pomidorem, będzie znacznie bardziej klarowny.

 

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne KurczakBurger

KurczakBurger to popularna niegdyś kanapka jednej z sieci fast food. Wyjątkow...

Odsłon: 735

60 min
5
30 min
7
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 154

15 min
5
Dania główne Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...

Odsłon: 158

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7