Dodaj do jajecznicy zamiast masła. To będzie królewskie śniadanie!

Jedno z ulubionych śniadań Polaków to oczywiście jajecznica. Dodaje energii na cały dzień, a w dodatku smakuje świetnie. Opinie do tego, jak i z czym podawać jajecznice są podzielone. Jedni wybierają klasyczną wersję z masłem, inni smażą ją na smalcu, jest również spora rzesza fanów tej ze szczypiorkiem i szynką. Niewiele osób wie, że do jajecznicy można dodać również... śmietanę.

Jajecznica na śmietanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jajecznica na śmietanie? Okazuje się, że takie połączenie może być bardzo udane. Dodatek kwaśnej śmietany sprawi, że klasyczne danie będzie bardzo kremowe i delikatne. Warto pamiętać, że jajka serwowane na początek dnia to sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim są one źródłem białka, które doskonale cię nasyci. W jajkach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminy A, E, D, K oraz te z grupy B, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, sód, fosfor, miedź, cynk i selen. Jedzenie jajek na śniadanie doskonale wesprze twoje mięśnie, kości i zęby. Regulują także poziom cukru we krwi, zawierają także luteinę, która zapobiega chorobom oczu. 

Sprawdź także: Na śniadanie, obiad i kolację oraz jako lekarstwo. Jak przyrządzić owsiankę congee?

Jak zrobić jajecznicę na śmietanie? 

Przygotowanie jajecznicy na śmietanie jest naprawdę proste. Do zrobienia dwóch porcji tego pysznego dania, będziesz potrzebować: sześć jajek, trzy łyżeczki śmietany 18 proc., dwóch łyżeczek masła, garści szczypiorku, soli i pieprzu do smaku. 

Zacznij od umycia i posikania szczypiorku. Do miski wbij jajka i dokładnie je roztrzep. Na koniec do jajecznej masy dodaj śmietanę i wymieszaj. Rozgrzej patelnie, wrzuć masło, poczekaj, aż się rozpuści. Wlej jajka, wsyp szczypiorek, mieszaj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem. 

Najlepsze przepisy na jajecznicę 

Nasi użytkownicy uwielbiają i z chęcią przygotowują jajecznicę na śniadanie. Sprawdź, jakimi przepisami postanowili się podzielić. 

1. Jajecznica z truflami

 Jajecznica z truflami Zobacz przepis

Jajecznica z truflami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajecznica na boczku z grzankami

 Jajecznica na boczku z grzankami Zobacz przepis

Jajecznica na boczku z grzankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajecznica z pomidorami

 Jajecznica z pomidorami Zobacz przepis

Jajecznica z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajecznica idealna

 Jajecznica idealna Zobacz przepis

Jajecznica idealna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajecznica na grzankach

 Jajecznica na grzankach Zobacz przepis

Jajecznica na grzankach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajecznica z kurkami

 Jajecznica z kurkami Zobacz przepis

Jajecznica z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajecznica na parze

 Jajecznica na parze Zobacz przepis

Jajecznica na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Grzanki z jajecznicą

 Grzanki z jajecznicą Zobacz przepis

Grzanki z jajecznicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajecznica ze szpinakiem

 Jajecznica ze szpinakiem Zobacz przepis

Jajecznica ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Mufinkowa jajecznica

 Mufinkowa jajecznica Zobacz przepis

Mufinkowa jajecznica / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1527

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 312

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5