Ewa_Gotuje

Dlaczego warto używać mąki ryżowej?

Mąka ryżowa jest znana w kuchni azjatyckiej od wieków. Używa się jej do wyrobu makaronów, papieru ryżowego i deserów. Do Europy przybyła w V wieku naszej ery, ale swoją popularność zyskała całkiem niedawno. Co sprawiło, że na stałe zagościła w naszych kuchniach?

Fot. 123RF/Picsel

Mąka ryżowa powstaje poprzez zmielenie ziaren ryżu białego lub brązowego. Nie zawiera glutenu, dlatego w szczególności polecana jest osobom chorym na celiakię oraz wszystkim, którzy muszą ograniczyć gluten w swojej codziennej diecie. Ze względu na bogactwo błonnika, do jadłospisu, powinny włączyć ją osoby borykające się z częstymi zaparciami.

Regularne spożywanie mąki z ryżu służy dobremu wyglądowi włosów i paznokci, wszystko za sprawą dużej zawartości cynku. Ponadto, występujące w mące witaminy z grupy B, żelazo czy magnez, korzystnie wpływają na układ nerwowy, kostny i sercowo-naczyniowy w organizmie. Co ciekawe, badania naukowe udowadniają, że częste jedzenie produktów z ryżu brązowego może zmniejszać ryzyko zachorowalności na raka.

Nie kupuj, zrób samodzielnie

Mąki ryżowej nie musimy kupować w sklepie, możemy przygotować ją sami. Wystarczy dowolny rodzaj ryżu i dobrej jakości malakser. Po zmieleniu ziaren, mąkę najlepiej jeszcze przesiać przez sitko, wówczas będziemy mieć pewność, że nie natkniemy się na żaden nierozdrobiony fragment. Mąkę powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła.

 

Reklama

 

Jak używać mąki ryżowej?

Mąka powstała ze zmielenia ryżu jest bardziej sypka i mniej puszysta niż pszenna, dlatego wybierając ją do wypieków pamiętajmy, aby dodać więcej tłuszczu (na każdą szklankę mąki należy dodać łyżkę oleju lub masła klarowanego) i jajek, niż zalecono w przepisie. Te ostanie można również zamienić na siemię lniane (jedną łyżkę siemienia lnianego rozpuścić w trzech łyżkach cieplej wody) lub zastąpić rozdrobnionym bananem. Najlepiej jednak będzie, jeśli ryżową mąkę zmieszamy z innymi bezglutenowymi np. kukurydzianą czy ziemniaczaną. Stosując te zasady śmiało możemy piec ciasteczka, ciasta lub przygotować przepyszne pierogi. Zachęcamy do zobaczenia, co z mąki ryżowej potrafią zrobić nasi użytkownicy.

 

1. Bezglutenowe gofry ryżowe

Fot. Kazimierz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Bezglutenowa wege tarta z brokułami

Fot. Zdrowonacodzien na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Duńskie ciasteczka maślane przy okazji bezglutenowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Pierożki bezglutenowe z farszem jaglano - serowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Chleb bezglutenowy

Fot. Maloni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Bezglutenowe Orzeszki

Fot. BezglutenowaChochelka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Bezglutenowe pączki serowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej

Fot. Nemezjana Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 157

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 79

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1190

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13