Ewa_Gotuje

Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią!

Fot. 123RF/Picsel

Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu.

Należy do rodziny roślin strączkowych, a te jak wiadomo są bogatym źródłem białka i błonnika. Tylko w 100 g tych zielonych ziarenek znajdziemy 6,5 g białka i 4,3 g błonnika, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim reguluje pracę układu pokarmowego i jelit, a także, co ważne dla osób dbających o linie, wspomaga odchudzanie. Warto wiedzieć, że podczas stosowania jakiekolwiek diety możemy narazić nasz organizm na niedobór wielu witamin i minerałów, na szczęście zielony groszek ma ich pod dostatkiem.

Bogactwo witam i minerałów

Groszek to nieocenione źródło witamin z grupy B, które odpowiedzialne są w głównej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawdzięczamy im także dobre samopoczucie oraz sprawność intelektualną.

Dzięki witaminie B2 zawartej w zielonym groszku pochwalić możemy się pięknymi i zdrowymi paznokciami, włosami oraz nieskazitelną skórą. Bierze ona także udział we wzmacnianiu odporności naszego organizmu i wzroku.

Niacyna zwana popularnie witaminą B3 pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszyć produkcję trójglicerydów (kwasów tłuszczowych, których nadmiar może powodować wiele schorzeń układu krwionośnego), w zamian za to pozwala podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi.

Kolejną witaminą, jaką znajdziemy w groszku jest witamina B6, doskonale łagodzi wszelkie skurcze mięśni, zwłaszcza dokuczliwe nocą drętwienie rąk czy nóg.

Pobierz aplikację smaker

Zielone ziarenka bogate są również w witaminy K, A oraz C. Są one znakomitym budulcem kości, wpływają na ich prawidłowy rozwój i wzrost, a także przeciwdziałają osteoporozie i zapaleniu stawów.

Oprócz witamin, groszek to bogactwo potasu, magnezu i żelaza, stąd jego spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży.

Zielony groszek, zarówno świeży jak i mrożony zawiera mnóstwo odżywczych składników i minerałów, dlatego powinniśmy jeść go jak najczęściej niezależnie od wieku. Jest to tym prostsze, że z tej rośliny możemy wyczarować mnóstwo fantastycznych potraw, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim błyskawiczne w przygotowaniu. Jeśli nie masz pomysłu, w jaki sposób włączyć go do jadłospisu, skorzystaj z propozycji naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Makaron z łososiem i groszkiem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Omlet z groszkiem i szynką

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Risotto z pokrzywami i groszkiem

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Marchewka z groszkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Makaron z groszkowo-miętowym pesto

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pasta z groszku

Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Zielony groszek po francusku

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Fot. Rzelkazag na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Kotleciki z kalafiora i zielonego groszkum

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Zielony chłodnik idealny na upały

Fot. KatesKitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13