Sezon na truskawki

Dlaczego warto jeść drożdże?

Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie?

Fot. 123RF/Picsel

Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży w różnej formie ma fantastyczny wpływ na nasze zdrowie.

Drożdże - co dzięki nim zyskujemy?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie.

Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz pozbędziecie się różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwień.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Jak rozpoznać dobre drożdże?

Chcąc w pełni wykorzystać dobroczynne działanie drożdży, powinniśmy zadbać aby były one możliwie jak najlepszej jakości. Dobre drożdże powinny być wilgotne, mieć żółto-szarą barwę, charakterystyczny zapach oraz konsystencję miękkiej plasteliny. A jak rozpoznać te, które zdecydowanie nie nadają się do jedzenia? Z pewnością powinniście pozbyć się tych drożdży, które wyschły i bardzo łatwo się kruszą. To samo tyczy się tych, które są lepkie, bardzo miękkie i pachną stęchlizną. Wbrew pozorom, nie musimy wyrzucać drożdży z delikatnym, białym nalotem - w naturalny sposób powstaje on na ich powierzchni. Nie możemy jednak pomylić go z pleśnią, gdyż jej zjedzenie może mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Picie drożdży - jak robić to dobrze?

Już w starożytności napój z ciepłego mleka i drożdży stosowano jako eliksir piękności. Współcześnie coraz więcej osób odkrywa, iż starożytni mieli wiele racji. Picie takiego napoju spowoduje, że wasze włosy będą zdrowe i lśniące, cera odżywiona, a paznokcie twarde i niełamliwe. Informacją, która powinna ucieszyć wszystkie osoby, które pragną zrzucić kilka kilogramów, jest fakt, iż drożdżowy napój także doskonale tłumi apetyt.

Mogłoby się wydawać, że zjedzenie surowych drożdży przyniesie jeszcze lepsze efekty niż popijanie tych zalanych wrzątkiem. Nic bardziej mylnego. Surowe drożdże po spożyciu są jeszcze przez pewien czas aktywne w naszym organizmie. Fermentując, żywią się witaminami w naszym organizmie oraz wytwarzają spore ilości dwutlenku węgla, który powoduje wzdęcia oraz finalnie wpływa na rozwój niekorzystnej mikroflory jelitowej. Długotrwałe spożywanie dużych ilości drożdży może także prowadzić do zagrzybienia organizmu, obniżenia odporności i alergii.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
3
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 129

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 158

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4