Sezon na truskawki

Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy nabierają charakterystycznego pikantnego posmaku. Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Fot.123RF/Picsel

Warto wprowadzić rzodkiewkę i jej przetwory do swojego jadłospisu, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Po to warzywo najczęściej powinny sięgać osoby, które są na diecie lub mają tendencje do anemii

Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Istnieje wiele odmian rzodkiewek. Różnią się miedzy sobą nie tylko kształtem i kolorem, ale także smakiem. Jedną z najpopularniejszych, którą możemy znaleźć w sklepach, jest Rumba, ma kulisty kształt o czerwonym kolorze i ostrym smaku. Skąd biorą się te pikantne nuty w rzodkiewce? Wszystko zależy od odmiany, pory roku i uprawy. Jeżeli ziemia, w której rosną jest zbyt sucha i narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych możemy być pewni, że rzodkiewka będzie mieć ostry smak. Prawidłowo nawodniona i zacieniona gleba gwarantuje słodkie warzywa.

Ostrości rzodkiewki nie należy jednak mylić z jej piekącym i gorzkawym posmakiem. Za to odpowiedzialne są olejki eteryczne, a wśród nich siarka. Dlatego, aby uniknąć dolegliwości w postaci wzdęć, nie powinno się jeść rzodkiewek w zbyt dużych ilościach. 

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Często zdarza się, że rzodkiewka po przyniesieniu jej ze sklepu, szybko staje się pomarszczona, miękka, a liście zaczynają gnić. Aby temu zapobiec, należy ją właściwie przechowywać. 

Rzodkiewkę umyj i pozbaw liści – nie wyrzucaj, mogą przydać się np. do przygotowania pesto. Następnie przełóż warzywa do słoika, wlej odrobinę zimniej wody, delikatnie zamknij i wstaw do lodówki. Taki sposób sprawi, że warzywo zachowa świeżość i będzie chrupiące nawet do sześciu dni

Zobacz także:

Olej palmowy: fakty i mity na temat popularnego tłuszczu

Moc witamin na talerzu: jak ugotować bób, by był idealny?

Jak zrobić sosy do sałatki? 9 najlepszych przepisów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
7
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 185

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2