Grill - temat specjalny

Dietetyczne hity, czyli produkty, które przyspieszą odchudzanie

W pogoni za idealną sylwetką zdarza nam się zapomnieć, że do upragnionego celu przybliżą nas jedynie wyrzeczenia, głodówki i intensywne ćwiczenia. Czasem wystarczą drobne zmiany, aby kilogramy zaczęły znikać.

Fot. 123RF/Picsel

Czasem bywa tak, że mimo zjedzenia posiłku, nasz organizm w dalszym ciągu domaga się kolejnej porcji jedzenia. Nieustanna walka z łaknieniem to kłopot wielu osób, zwłaszcza tych, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Napady wilczego głodu to sygnał ostrzegawczy ze strony naszego organizmu, że brakuje mu określonego typu produktów. Skorzystajcie z naszej ściągi, zawierającej listę składników, które stłumią wasz apetyt i przyspieszą metabolizm, a tym samym pozwolą wam łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów.

1. Jajka

W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie, iż jajka to jeden z najgorszych elementów naszej diety. Obwiniano je o powodowanie sklerozy oraz podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Tymczasem okazało się, że są to jedynie mity, a w rzeczywistości jaja mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z ich zalet jest fakt, że pomagają nam zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niewiele kalorii, za to bardzo dużo substancji odżywczych. Ponadto, pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości. Badania wykazały, że zjedzenie jajka na śniadanie, podnosi prawdopodobieństwo, że nasza dieta zakończy się sukcesem.

2. Kiszonki

Wszelkiego rodzaju kiszonki zawierają w sobie wszystko to co w warzywach najcenniejsze. Kapustę kiszoną, ogórki oraz wiele innych produktów, możemy traktować jako naturalne probiotyki, wzmacniające nasz układ odpornościowy. Ale to nie jedyna ich zaleta. Dzięki nim możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej.

Pobierz aplikację smaker

3. Pikantne papryczki

Zawarta w nich kapsaicyna rozgrzewa nasze ciało, przyśpiesza metabolizm i zmusza organizm do spalania tłuszczu. Zjadanie pikantnych potraw może zdecydowanie przyczynić się do zrzucenia nadprogramowych kilogramów, jednak może być niewskazane dla osób, które borykają się np. ze zbyt wysokim ciśnieniem.

4. Kawa

Czy poranna mała czarna może wspomóc nasze odchudzanie? Okazuje się, że tak! Dosyć powszechnie uważa się ją za wyjątkowo skuteczny produkt spalający tłuszcz. Zawarta w niej kofeina pobudza metabolizm, a dodatkowo hamuje łaknienie. Najlepiej jest wypijać ją na ok. 40 minut przed treningiem, gdyż wówczas znacznie efektywniej spalamy tkankę tłuszczową.

5. Ocet jabłkowy

Chociaż dla niektórych może zabrzmieć to nieco dziwnie, jednak udowodniono, że spożywanie octu jabłkowego doskonale wpływa na naszą przemianę materii oraz układ trawienny. Nie wolno go jednak pomylić z octem spirytusowym, gdyż ten spożywany w dużej ilości może nam zaszkodzić. Najczęściej poleca się rozpuszczenie łyżeczki octu jabłkowego w szklance ciepłej wody i wypijanie takiej mieszanki tuż po przebudzeniu. Aromat octu jest wówczas prawie niewyczuwalny, jednak taka ilość wystarczy, aby nasz metabolizm przyśpieszył, a jelita i wątrobą pracowały sprawniej.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 25

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3627

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4