Ewa_Gotuje

Dieta na piękną cerę

Aby mieć piękną, świetlistą cerę trzeba oczywiście odpowiednio ją pielęgnować. Ale także dieta ma wpływ na to, jak wygląda skóra. Zobacz, co jeść, by promieniała!

Piękna, zadbana skóra wymaga nie tylko prawidłowej pielęgnacji. Fot. 123RF/PICSEL

Co sprawia, że skóra jest poszarzała i bez blasku?

Niestety, na skórę ma wpływ praktycznie wszystko: to, co jemy, to czy się stresujemy, to, czy w powietrzu, którym oddychamy są zanieczyszczenia, czy palimy papierosy, czy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach…

Nie na wszystko możemy mieć wpływ, ale dieta jest czynnikiem, który dość łatwo kontrolować. Zobaczmy zatem, co jeść, by mieć piękną skórę!

"Wymiatacze" wolnych rodników

Świeże warzywa i owoce to prawdziwe kopalnie antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki z organizmu. Tak, jak pisaliśmy już w artykule o antyoksydantach, wolne rodniki są sprawcami uszkodzeń komórek i ich starzenia się. Według badań, zwiększają też ryzyko wsytąpienia raka.

Nawilżanie od wewnątrz

Dużo mówi się o nawilżaniu skóry i zwykle robi się to za pomocą różnego rodzaju kremów i balsamów. Można zadziałać dodatkowo od wewnątrz, prawidłowo nawadniając organizm. Wtedy ograniczymy suchość, a nawet swędzenie i łuszczenie się skóry.

Warto pamiętać, że wodę zawiera niemal każdy produkt spożywczy, szczególnie bogate w wodę są np. arbuzy, ogórki, sałata, brokuły, grapefruity. Jako ciekawostkę dla odchudzających się można dodać, że produkty z dużą zawartością wody siłą rzeczy są bardziej sycące, co sprawia że zjadamy ich mniej.

Ile wody powinniśmy pić? Sprawa jest prosta: zdrowe osoby dorosłe powinny pić po prostu wtedy, kiedy czują pragnienie.

Przypominamy też, że zielona herbata jest idealnym wyborem dla osób dbających o swój wygląd, zdrowie i linię. Ma ona działanie przeciwzapalne i chroni skórę przed uszkodzeniami wskutek nadmiernego przebywania na słońcu (ale nie zapominajmy o kremach z filtrami!).

Reklama

Budulec dla komórek

Wszystkie tłuszcze są bardzo kaloryczne, gdyż mają dużą "gęstość kaloryczną", czyli ilość kalorii na gram. Ale tak naprawdę nie ma chyba dietetyka, który nie zalecałby spożycia dobrych tłuszczów zamiast tych nasyconych. Nawet osobom na diecie!

Tłuszcze Omega 3 budują ściany komórkowe. Dzięki temu, że błony są zdrowe, w komórkach lepiej utrzymywana jest woda, a zanieczyszczeniom trudniej wniknąć do środka. Te tłuszcze mają także - między innymi - działanie przeciwzapalne, co korzystnie odbija się na stanie skóry.

Gdzie znajdziemy dobre tłuszcze Omega 3? Przede wszystkim w tłustych rybach, takich, jak łosoś, makrela czy mintaj.

Metoda sera i marchewki

Chude produkty mleczne są dobrym źródłem witaminy A, która wpływa na stan naszej skóry. Ostatnimi czasy głośno zrobiło się o prowitaminie tej witaminy, czyli o beta-karotenie. Można go znaleźć w warzywach i owocach o intensywnych, pomarańczowych, żółtych, czerwonych i zielonych kolorach (np. marchew, morele, pomidory, brokuły, szpinak). Niestety, w przypadku niektórych schorzeń, takich jak cukrzyca czy zaburzenia tarczycowe, prowitamina ta nie przekształca się w witaminę A. Wtedy warto sięgnąć po nabiał zawierający tę witaminę w normalnej postaci.

Minerał, który chroni przed uszkodzeniami skóry

Selen jest minerałem, który, według badań, zmniejsza uszkodzenia powstałe w wyniku nadmiernego opalania. Szczególnie dużo można go znaleźć w pieczywie pełnoziarnistym i pełnoziarnistych płatkach, tuńczyku czy indyku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13