Ewa_Gotuje

Dalgona coffee - kawa, którą pokochał internet

Jeśli jakikolwiek napój miałby stać się symbolem ostatnich miesięcy, bez wątpienia byłaby to dalgona coffee, czyli kawa, na punkcie której oszalał cały świat.

Fot. 123RF/Picsel

Zamknięcie lokali gastronomicznych oraz przymusowa kwarantanna zmusiły wiele osób do tego, aby rozpocząć kulinarne eksperymenty w zaciszu własnej kuchni. Jedni rozpoczęli wypiek chleba, inni postanowili do perfekcji doprowadzić przepis na pizzę, a jeszcze inni zdecydowali się, że zaczną serwować kawę dorównującą tym, które przygotowują zawodowi bariści. Ta ostatnia grupa szczególnie upodobała sobie przepis na tzw. dalgona coffe. Podobny przysmak serwuje się w różnych zakątkach świata, jednak za sprawą mediów społecznościowy przylgnęła do niego nazwa związana ze słodkim, koreańskim deserem, przypominającym toffi.

Kawa przygotowana w ten sposób jest czymś na pograniczu deseru i napoju. Tworzy delikatną i wyjątkowo puszystą piankę, prezentującą się w bardzo efektowny sposób. Zrobienie dalgona coffee jest niewiarygodnie proste dlatego tak wielu internautów postanowiło odtworzyć przepis samodzielnie.

Z czego robi się kawę dalgona?

Do przygotowania dalgona coffee potrzebujemy zaledwie trzech składników, które znajdują się w większości kuchni. Pierwszym z nich jest kawa rozpuszczalna, a drugim najzwyklejszy, biały cukier. Ostatnim składnikiem jest woda, dzięki której będziemy mogli uzyskać odpowiednią konsystencję.

Z powyższych składników przygotujesz podstawową wersję kremowej kawy dalgona, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby puścić nieco wodze fantazji i przygotować napój w wersji dostosowanej do własnego gustu. Bardzo ciekawe efekty można uzyskać, dodając do mieszanki proszek matcha, kakao lub ekstrakt waniliowy.

Reklama

Jak zrobić dalgona coffee?

Sekretem tej wyjątkowej kawy jest... ubijanie. Aby uzyskać gęstą i puszystą masę, należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce, a następnie ubijać je dosyć długo przy pomocy miksera lub trzepaczki. Ta pierwsza opcja wydaje się być znacznie praktyczniejszym rozwiązaniem. Jeśli jednak nie obawiacie się bolących nadgarstków i macie nieco cierpliwości, możecie zdecydować się na ręczne ubicie kawy. Po kilku minutach powinniście uzyskać jasny i bardzo gęsty krem, przypominający nieco bitą śmietanę.

Tak przygotowaną masę wykładamy na spienione mleko. Do szklanki warto wrzucić także kilka kostek lodu lub gałkę lodów, dzięki czemu stworzycie idealny, orzeźwiający napój na lato.

Przepis na słynną dalgona coffee

Użytkownicy Smakera, podobnie jak internauci na całym świecie, pokochali kawę dalgona, tworząc wiele wariacji na jego temat. Oto niektóre z nich.

 

1. Kawa po koreańsku

Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Dalgona coffee

Fot. Agusiowesmakołyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Kawa dalgona

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Dalgona coffe

Fot. Ollka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Ubijana kawa

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Whipped coffee

Fot. Kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13