Ewa_Gotuje

Czym jest pandan?

W najbliższych latach pandan ma stać się najmodniejszym produktem w naszych kuchniach. Jakie są jego właściwości i jak powinniśmy go wykorzystywać?

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnich latach świat kulinariów został przebojem zdobyty przez awokado i matchę. W tych produktach zakochali się kucharze, blogerzy oraz miłośnicy zdrowego odżywiania. W internecie bez trudu można było odnaleźć przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery i napoje z ich wykorzystaniem. Jednak osoby specjalizujące się w analizie najnowszych trendów jedzeniowych zgadzają się, iż czas awokado oraz matchy powoli przemija, a już wkrótce ich miejsce zajmie egzotyczny pandan.

Czym jest pandan?

Pandan, który bywa nazywany również pochutnikiem, jest rośliną cieszącą się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Zwykle uprawia się go w pobliżu akwenów wodnych - przy ujściach rzek lub na nadmorskich wybrzeżach.

Pandan ma bardzo długie, wąskie liście, które wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale również do produkcji mat, poszyć dachów oraz przedmiotów codziennego użytku. Roślina ta rodzi bardzo duże i smaczne owoce, przypominające skrzyżowanie szyszki i kukurydzy.

Pobierz aplikację smaker

Jakie właściwości ma pandan?

Pandan ma podbić świat gastronomii nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale także (a może przede wszystkim) za sprawą bardzo interesujących właściwości leczniczych. W medycynie azjatyckiej, jest on popularnym środkiem łagodzącym stres oraz oparzenia słoneczne. Bardzo często poleca się go również, jako remedium na nieprzyjemne objawy przeziębień - pandan ma skutecznie obniżać gorączkę, łagodzić bóle stawów i głowy oraz pomagać w szybkim odzyskaniu sił witalnych.

Naukowcom udało się udowodnić, że substancje odżywcze zawarte w pandanach mogą znacząco przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz złagodzenia bóli reumatycznych.

Roślina ta może również poprawić kondycję naszej cery oraz włosów - zapobiega łupieżowi, pomaga wyleczyć trądzik oraz stopuje łysienie.

Pandan - jak wykorzystać go w kuchni?

Najszersze zastosowanie w kulinariach mają liście pandanu, z których przygotowuje się intensywnie zieloną, smaczną pastę. Jest ona powszechnie wykorzystywana w kuchni tajskiej, filipińskiej, malezyjskiej oraz wietnamskiej. Bardzo popularnym dodatkiem jest również esencja z kwiatów pandanu, którą aromatyzuje się dania mięsne oraz pilawy.

Bardzo ciekawie prezentują się desery pandanowe - są lekko słodkie i mają bardzo ciekawy, zielony kolor. Doskonale komponują się z czekoladą lub egzotycznymi owocami.

Na bazie pandanu możemy przygotowywać również odżywcze herbatki i napoje - to właśnie one są polecane osobom, które chciałyby maksymalnie skorzystać z leczniczych właściwości tej rośliny.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13