Sezon na truskawki

Czy pestki jabłek mogą szkodzić?

Czy można jeść pestki jabłek? Pozornie wydają się przecież nieszkodliwe. Okazuje się jednak, że mogą doprowadzić do zatrucia, które fatalnie wpłynie na nasze zdrowie. Dowiedz się, dlaczego lepiej na nie uważać!

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki, które wywołują uszkodzenia komórek oraz zwiększają ryzyko pojawienia się raka. Ponadto, substancje zawarte w jabłkach skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają odchudzanie oraz sprawiają, że cera i paznokcie wyglądają na zdecydowanie zdrowsze.

Jakie jabłko może zaszkodzić?

Mimo tak wielu zalet, zjedzenie niektórych części jabłek może mieć również zły wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim powinniśmy uważać na owoce o wyjątkowo błyszczącej się skórce. Za ich perfekcyjny wygląd odpowiadają różnego rodzaju woski, które chronią je przed uszkodzeniami w czasie transportu. Zwykle przygotowuje się je na bazie naturalnych produktów, jednak niektóre produkuje się z użyciem ropy naftowej, co niepokoi wielu dietetyków. Niestety, nigdy nie możemy mieć pewności, jaki wosk trafił na nasze jabłko.

Zobacz: Jesienny koktajl warzywno-owocowy

Dlaczego nie powinniśmy jeść pestek jabłek?

Kiedy byliśmy młodsi, dzieci na podwórkach wymieniały się wieloma poradami. Jedną z nich było „nie jedz pestek jabłek, bo w brzuchu wyrośnie ci drzewo". Co prawda, realne konsekwencje zjedzenia pestek nie są aż tak dramatyczne, jednak w dalszym ciągu nie należą do najprzyjemniejszych. Zwłaszcza jeśli zjemy ich naprawdę sporo.

W każdej pestce jabłka znajduje się około 0,5 mg glikozydów cyjanogennych. Jeśli nazwa tej substancji kojarzy wam się z niebezpieczną trucizną - cyjankiem - wasze myśli podążają w dobrym kierunku. Cyjanki należą do tej grupy związków chemicznych, która mają działanie silnie drażniące skórę i błony śluzowe. W toku ich trawienia powstaje cyjanowodór, który pozbawia krew możliwości przenoszenia tlenu i w konsekwencji prowadzi do śmierci przez uduszenie.

Czy powinniśmy się martwić, jedząc jabłka? Na szczęście nie. Dawka cyjanku zawarta w pojedynczej pestce jest niewielka i nie spowoduje zatrucia. Co więcej, substancja ta jest uwalniana dopiero po przegryzieniu nasionka. Śmiertelną ilość cyjanowodoru dostarczyłoby nam dopiero zjedzenie około 200 pestek.

Mimo iż ryzyko jest niewielkie, osoby wyjątkowo wrażliwe mogą odczuwać pewne nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu dużej ilości pestek. Nie jest to groźne, a organizm powinien sobie sam poradzić ze zneutralizowaniem szkodliwych substancji.

Reklama

Zobacz także:

Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 230

15 min
3
Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 80

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

147
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0