Ewa_Gotuje

Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki „małej czarnej”. Intensywny zapach i niepowtarzalny smak kawy sprawiają, że trudno nam z niej zrezygnować. Są jednak sytuacje, w których lepiej po nią nie sięgać. Czy można pić kawę przed pobraniem krwi? Oto jak kawa wpływa na wynik morfologii.

Czy można pić kawę przed badaniem krwi? / Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Liczne badania naukowe potwierdzają prozdrowotne właściwości kawy. Filiżanka lub dwie dziennie w normalnych okolicznościach nie powinny nam zaszkodzić. Jednak są sytuacje, w których lepiej unikać tego aromatycznego napoju.

Odpowiedź na pytanie, czy można pić kawę przed badaniem krwi, brzmi „kategorycznie nie”. Podobnie jak w przypadku tzw. próby wysiłkowej czy diagnozy dolegliwości bólowych w klatce piersiowej.

Nie ma znaczenia, czy jest ona gorzka, z dodatkiem mleka czy cukru. „Mała czarna” zawiera bowiem kofeinę, która ekspresowo wchłania się do przewodu pokarmowego i układu krążenia.

Po jej spożyciu ekspresowo zwiększa się intensywność przepływu krwi. Naczynia krwionośne rozszerzają się, a ciśnienie arterialne wzrasta, w efekcie czego krew jest bardziej rozrzedzona.

Jak kawa wpływa na wynik morfologii?

Do badań należy się odpowiednio przygotować, rezygnując z przyjmowania posiłków na 8-12 godzin przed pobraniem krwi. Wszystkie składniki odżywcze, które spożywamy, mogą bowiem zawyżyć lub zaniżyć poszczególne wskaźniki laboratoryjne.

Jeśli zaś chodzi o to, jak kawa wpływa na wynik morfologii, to jej właściwości najczęściej przyczyniają się do obniżonego poziomu magnezu lub podwyższonej glukozy w wynikach badań krwii. Zachowanie stanu „na czczo” jest więc konieczne, gdy zależy nam na prawidłowej i rzetelnej ocenie stanu zdrowia przez lekarza.

Nie warto jednak martwić się koniecznością rezygnacji z ulubionego napoju. Po opuszczeniu laboratorium śmiało można udać się już do restauracji na śniadanie i filiżankę ulubionej kawy.

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13