Ewa_Gotuje

Czy można mrozić czereśnie z pestkami?

Mrożenie czereśni to najlepsza metoda na zachowanie ich smaku na dłużej. Jak zrobić to w prawidłowy sposób? Czy przed włożeniem czereśni do zamrażalki powinniśmy je wydrylować, czy można zamrozić owoce z pestkami?

Fot. 123RF/Picsel

Sezon na czereśnie trwa od końca maja do początku lipca. Chcąc cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą warto pomyśleć o zrobieniu z nich pysznych przetworów lub zamrożeniu owoców. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie dżemów lub kompotów, najlepiej jest skorzystać z drugiej metody. Jak mrozić czereśnie i co zrobić, żeby mrożone owoce zachowały swój niepowtarzalny smak?  

Przechowywanie czereśni w zamrażalniku pozwala na utrzymanie dużej ilości witamin i minerałów w owocach. Jeśli poza sezonem nie mamy dostępu do świeżych owoców, mrożonki sprawdzą się idealnie. Ten sposób przetrzymywania owoców wydłuża ich świeżość nawet do trzech miesięcy. Wystarczy wyciągnąć je na godzinę przed gotowaniem. Sprawdzą się jako składnik ciast, koktajli, naleśników bądź gofrów.

Jak mrozić czereśnie – z pestkami czy bez?

Czereśnie możemy mrozić na dwa sposoby – w całości lub bez pestek. Wydrylowane czereśnie pozwalają na zachowanie większej ilości soku w owocach. Po wyciągnięciu z szuflady są od razu gotowe do wykorzystania w kuchni.

Drugą opcją jest mrożenie czereśni z pestkami. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby mrozić owoce, pomijając etap drylowania. Warto jednak pamiętać, że usuwanie pestek z zamrożonych owoców może być nieco kłopotliwe.

Sposób mrożenia czereśni

Czyste, wysuszone owoce układamy na tacce w taki sposób, żeby się ze sobą nie stykały. Następnie wstawiamy tackę z czereśniami do zamrażalnika. Po godzinie zsypujemy owoce do worka lub plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i opisujemy datą. Jeśli dysponujemy większą ilością owoców, możemy rozłożyć pierwszą partię na tacce, przykryć ją papierem do pieczenia, następnie ułożyć na górze drugą warstwę owoców. W ten sposób w krótkim czasie przygotujemy słodkie zapasy na zimę. Czereśnie najlepiej przechowywać w temperaturze około -20°C.

Zobacz także:

Jak mrozić zapasy? >>

Jak dobrze mrozić truskawki krok po kroku? >>

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 134

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 62

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1046

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13