Ewa_Gotuje

Czy można jeść jajka codziennie? Takie są najzdrowsze

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić śniadania bez jajka na miękko, omletu lub jajecznicy. Czy wiesz, ile jajek tygodniowo można jeść? I które z nich są najzdrowsze? Sprawdź, czy powinieneś zmienić swoje nawyki.

Jakie jajka są najzdrowsze? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jajka to kluczowy element naszej diety. Przyzwyczailiśmy się do przygotowania ich na śniadanie lub letni obiad. Czy słusznie? Przekonaj się, które jajka są najzdrowsze i jak wpływają na cholesterol.

Sprawdź także: Smalec z gęsi na mocny kaszel i przeziębienie. W kuchni stosuj z umiarem

Jakie są właściwości odżywcze jajek?

Jajka stanowią wartościowe źródło białka w naszej diecie. Sztuka, która waży 56 g, dostarcza nam ok. 7 g białka. Jajka zawierają też aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wyprodukować sam. Przez ich odpowiednią zawartość, która korzystna jest dla naszego zdrowia, WHO zdecydowało się na uznanie jajek za wzór do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach.

To także doskonałe źródło innych wartości odżywczych. Jajka bogate są w witaminy A, E, D, K oraz te z grupy B. Zawierają takie składniki mineralne jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, selen, magnez. Dodatkowo w żółtku znajdziemy beta-karoten i luteinę, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę i oczy - chronią przed promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.

W każdym jajku znajdziemy ok. pięciu gramów tłuszczu. Głównie stanowią go nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Tylko 0,1 g stanowią szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe.

Ile jajek tygodniowo można jeść?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi, że bez obaw można tygodniowo zjadać 10 jajek. Oznacza to, że można średnio zjadać jedno lub dwa jajka dziennie.

Amerykańskie organizacje (American Heart Association, American College of Cardiology) również nie ograniczają radykalnie spożycia jajek w diecie. Natomiast australijska organizacja National Heart Foundation zaleciła jedzenie maksymalne sześciu sztuk jajek w tygodniu.

Natomiast najnowsze badania, które opublikowano w piśmie naukowym „Jama”, mówią, że u osób, które dziennie jedzą trzy-cztery jajka, można zauważyć wzrost ryzyka chorób serca i wczesnej śmierci.

Zobacz: Faszerowane awokado zapiekane z jajkiem

Które jaja są najzdrowsze?

Wartości odżywcze jajek zależą od tego, czym była karmiona kura. Najwięcej witaminy A i D jajka mają na wiosnę, ponieważ kury żywią się wtedy trawą. Na rynku dostępne są jajka light, które mają mniejszą zawartość tłuszczu i są wzbogacone witaminy i kwasami omega-3. Uzyskuje się je przez karmienie niosek specjalnymi paszami beztłuszczowymi.

Można także coraz częściej dostać jajka przepiórcze. Ich skorupka jest beżowa z ciemnym nakropieniem. Mają więcej wartości niż jajka kurze przez to, że stosunek żółtka do białka jest większy. Zawierają także mniej cholesterolu.

Jedne z najzdrowszych jajek to te od zielononóżek. To stara polska rasa kur, które można hodować jedynie na świeżym powietrzu. Dlatego nadają się jedynie do chowu ekologicznego.

Jak jajka wpływają na cholesterol?

Do tej pory nie udowodniono, że jajka mają bezpośredni wpływ na rozwój choroby wieńcowej lub udaru. Cholesterol pokarmowy, który zawierają jajka, nie ma aż tak dużego wpływu na nasze zdrowie, jak tłuszcze nasycone i trans. Dlatego jedzenie jajek nie powinny wpłynąć na wzrost złego cholesterolu we krwi.

Osoby, które mają problemy z cukrzycą, chorobami serca i cholesterolem nie muszą rezygnować z jajek. W ich przypadku warto ograniczyć spożywanie żółtka. Ma ono większe stężenie tłuszczów niż białko. Ograniczenie jego spożycia może być wystarczające, aby zadbać o zdrowie.

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych polskich ryb. Zbije ciśnienie i cholesterol, powstrzyma anemię »

Co na obiad? Sprawdzone przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 2051

15 min
10
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 174

15 min
2
60 min
7
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 119

30 min
5
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 121

30 min
8

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13