Ewa_Gotuje

Czy miód może się zepsuć? Co oznacza nalot i pęcherzyki powietrza na miodzie?

Kiedy na dworze robi się chłodno, w naszych kuchniach zaczynają królować rozgrzewające herbatki i napary, które najlepiej smakują z naturalnym miodem. Zdarzyło ci się znaleźć w swojej kuchennej szafce słoiczek z miodem, na którym pojawił się nalot i pęcherzyki powietrza? W poniższym artykule sprawdzimy, co oznaczają oraz czy miód może się zepsuć.

Nalot i pęcherzyki powietrza na miodzie, co to oznacza? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Miód należy do bardzo zdrowych produktów, ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami. Dlatego właśnie warto stosować go w okresie przeziębień i grypy. Ma również korzystny wpływ na układ krążenia, w tym pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, a także ma działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy. Wspiera układ pokarmowy, działa łagodząco na błonę śluzową, dlatego poleca się go osobom cierpiącym na chorobę wrzodową. Warto stosować go przed snem, ponieważ ułatwia zasypianie. Pomaga również w gojeniu się ran. Jak widać miód to samo zdrowie, jednak nie należy z nim przesadzać, w 100 g ma aż 304 kcal. Jednak jedna lub dwie łyżeczki w ciągu dnia, z pewnością korzystnie wpłyną na nasz organizm. Czy wiesz jednak, w jaki sposób oraz jak długo przechowywać miód? Sprawdzimy również, czy miód może się zepsuć. 

Sprawdź także: Rozpływa się w ustach i urzeka smakiem. Jak zrobić czosnek konfitowany?

Co oznacza nalot i pęcherzyki powietrza na miodzie?

Na powierzchni prawdziwego, naturalnego miodu czasem możesz dostrzec charakterystyczny biały nalot oraz pęcherzyki powietrza. Czy oznacza to, że miód jest zepsuty? Absolutnie nie. Świeży miód ma płynną, gęstą konsystencję, jeżeli przechowujemy go przez dłuższy czas następuje wówczas proces krystalizacji. Miód twardnieje, pojawiają się w nim również grudki, a na górze zbiera się biały nalot, który jest niczym innym, jak skrystalizowaną glukozą. Nie jest to przeciwwskazaniem do jego spożycia. To samo tyczy się pęcherzyków powietrza. Jednak, jeżeli chcesz, aby zakupiony przez ciebie miód, jak najdłużej był płynny i klarowny, powinieneś dbać o prawidłowe przechowywanie oraz szczelne zamknięcie słoika po użyciu.  

Czy miód może się zepsuć? 

W założeniu naturalny miód należy do tych produktów, które się nie psują, dzięki czemu można przechowywać do około trzech lat, a nawet dłużej. Należy pamiętać jednak, że będzie to możliwe tylko wówczas, kiedy będzie on przechowywany w prawidłowy sposób. Tak zwany "prawdziwy miód" ma właściwości antybakteryjne, ponadto podczas procesu jego wytwarzania pszczoły zabezpieczają go przed psuciem. Warto zaznaczyć, że długie przechowywanie tego produktu sprawia, że traci on część swoich prozdrowotnych właściwości. 

Jak rozpoznać zepsuty miód? Jeżeli na miodzie, który długo stoi w naszej kuchennej szafce lub spiżarni zauważymy gęstą pianę, a po odkręceniu poczujemy, że ma on silny, drożdżowy zapach, może być to znak, że taki miód nie jest już zdatny do spożycia. 

Jak długo można przechowywać miód?

Nieotwarty słoik miodu powinien być przechowywany w ciemnym pomieszczeniu, dobrze sprawdzi się tu spiżarnia lub kuchenna szafka, w której panuje temperatura pokojowa, czyli od 15 do 25 stopni. Unikaj tych, które sąsiadują z piekarnikiem, aby miód niepotrzebnie się nie nagrzewał. Co ciekawe, nie należy wkładać miodu do lodówki, nawet w przypadku zaczętego produktu. Jednocześnie nieodpowiednim miejscem jest również kuchenny parapet, gdzie na słoik będzie padać światło słoneczne. Jeżeli chcesz przedłużyć trwałość miodu, pamiętaj, aby nie wkładać do niego użytej i oblizanej łyżeczki, może to sprawić, że dostaną się do niego bakterie oraz pozostałości jedzenia. A jak przechowywać zaczęty miód? Po otwarciu szczelnie zakręć słoik i wstaw go do szafki. 

Źródło: medonet.pl, pasiekisadowskich.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13