Sezon na truskawki

Czy kolor zastawy ma znaczenie w diecie?

Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Kolorowe naczynia są ciekawą częścią aranżacji kuchennej i mają duży wpływ na apetyt. Sprawdź triki, które pozwolą ci kontrolować ilość spożywanych kalorii!

Fot. 123RF/Picsel

Diabeł tkwi w (białych) szczegółach

W polskich domach najczęściej używa się zastawy w kolorze białym: talerze obiadowe płytkie, głębokie, deserowe, do przekąsek, dekoracyjne, a nawet spodki do filiżanek. Nic w tym dziwnego, ponieważ taki kolor jest uniwersalny. Czysta i elegancka biel pobudzi głód i zachęci do nakładania „dokładek". Jeśli jesteś na diecie, zamiast białego talerza wybierz kremowy bądź z barwnym detalem. Masz wszystkie naczynia w takim kolorze? Nie martw się! Od teraz jesteś świadomy, że biel oznacza większy głód, nakładaj zatem mniejsze porcje.

Czerwona pułapka dla niejadków!

Twoje dziecko grymasi? A może masz rodzeństwo, które niepokojąco zmniejsza serwowane porcje? Kolor czerwony pobudzi i lekko podniesie ciśnienie krwi. To spowoduje zwiększenie apetytu! Masz w otoczeniu osobę z problemem związanym z żywieniem? Zastawa w takim kolorze będzie bardzo pomocna, a jeśli boisz się, że czerwony talerz ciężko dopasujesz do pozostałych naczyń i dekoracji, wybierz tylko czerwony akcent np. mak. Niby drobny szczegół, a wprawi w dobry humor i podniesie apetyt.

Niebieski na spadek wagi!

Niebieskie warzywa i owoce są niezwykle rzadkie, ale zaliczają się do nich jagody, borówki, winogrono, śliwki czy aronia. Trzeba przyznać, że to rzadki kolor wśród jedzenia, dlatego z lekką trudnością wymienisz dania w tym odcieniu. Im coś mniej się kojarzy, tym spada na to apetyt. Barwa niebieska ma właściwości wyciszające i uspokajające i z pewnością przyhamuje apetyt.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

„Różowe okulary" na talerzu

Różowy kolor jest optymistyczny, wesoły i uspokaja emocje. Jeśli nałożysz na takim talerzu deser, wyczaruje to nasilenie słodyczy w podawanym posiłku. Sernik z lukrem podany na różowej zastawie może wydać się za słodki. Umiejętnie serwuj dania na takim talerzu. Deser jest zbyt gorzki lub słony? Tym sposobem łatwo oszukasz gości i dodasz cukru z pomocą różu!

Szare i czarne odcienie

To kolory, które w zupełności nie kojarzą się z jedzeniem. No może z wyłączeniem czarnego makaronu lub kawioru. Znacie inne takie potrawy? Taka zastawa zmniejszy apetyt i spisze się na medal dla osób na diecie. Przesłodziłaś ciasto z musem truskawkowym, a może beza zamieniła się już w bryłę cukru? Oszukaj ponownie psychologią barw i zaserwuj deser na czarnym talerzu.

Kolory słońca

Pomarańczowy i żółty to kolory, które dają wrażenie przytulności i komfortu. Dania i napoje w takich naczyniach wydają się po prostu smaczniejsze. Żółty kojarzy się z cytrusami, dlatego wywoła efekt kwaśnego smaku. Z kolei kolor zielony dla kontrastu kojarzy się z darami natury - pietruszka, koperek, szczypiorek, ogórek, kapusta. To sama przyjemność z jedzenia zdrowych dań!
Jak widać, w restauracjach kolor zastawy nie jest przypadkowy. Nie oznacza to jednak, aby całkowicie zrezygnować z białej zastawy i dbać o linię wyłącznie w niebieskim talerzu. Na spożywanie jedzenia ma również wpływ sposób podania, wielkość talerza, kolory dekoracji i barwa posiłków. Dzięki psychologii barw, mózg „lepiej widzi", ale czasami daj się ponieść jedzeniowemu szaleństwu i nałóż kolejną porcję kaczki w sosie śliwkowym. Ciekawe zastawy stołowe znajdziesz w sklepie Duka.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
7
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 183

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2