Ewa_Gotuje

Czy banany mogą wyleczyć raka?

W ostatnim czasie ogromną popularność zyskała informacja, jakoby dojrzałe banany, na których skórce pojawiły się ciemne plamki, mogły wyleczyć raka. Niestety, informacja ta jest nieprawdziwa.

Fot. 123RF/Picsel

To naturalne, że banany wraz z upływem czasu zaczynają ciemnieć i nabierać niezbyt apetycznego wyglądu. Bardzo dużo osób tylko na tej podstawie ocenia ich przydatność do spożycia i wyrzuca owoce tuż po tym, jak na ich skórce pojawiły się pierwsze przebarwienia i plamki. To wielki błąd! Banan, którego skórka jest ciemna i pełna plamek w dalszym ciągu nadaje się do zjedzenia. Jednak wbrew internetowym plotkom nie wyleczymy nimi raka.

Skąd informacja o antyrakowych właściwościach dojrzałych bananów?

Temat ciemnych bananów zainteresował japońskich naukowców, którzy postanowili dokładniej zbadać ich właściwości. Przeprowadzone przez nich eksperymenty miały potwierdzić, jakoby dojrzałe banany miały właściwości antynowotworowe. Wśród owoców jest to prawdziwy ewenement, gdyż żadne inne nie wykazywały takich właściwości. Co ciekawe, Japończycy są zdania, iż dojrzałe banany zawierają w sobie tajemnicza substancję TNF (czynnik martwicy nowotworu), dzięki której jest on w stanie pokonać komórki rakowe. Informacja ta zyskała ogromną popularność i bardzo szybko rozprzestrzeniła się w Internecie, zaczynając żyć swoim życiem.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Zderzenie z rzeczywistością

Niestety, badania przeprowadzone przez japońskich uczonych zostały podważone przez resztę naukowego świata. W tym wypadku zwracano uwagę przede wszystkim na fakt, iż eksperymenty potwierdzające antynowotworowe działanie dojrzałych bananów zostały przeprowadzone jedynie na myszach, bez sprawdzenia czy odnoszą się one również do ludzi.

Do tej pory żadne wiarygodne testy na ludziach nie zostały opublikowane. Zwracano również uwagę na błędy metodologiczne podczas eksperymentów oraz brak weryfikacji po stronie czasopisma, które opublikowało rewelacje Japończyków. Co więcej, efektów jakie osiągnęli Azjaci nie udało się potwierdzić ani powtórzyć żadnemu innemu zespołowi badawczemu na świecie. Nie udało się również wykazać, że tzw. TNF ma w ogóle jakikolwiek wpływ na ludzi, ani że w ogóle znajduje się w bananach (!).

Zdaniem wielu naukowców, którzy próbowali odtworzyć badania Japończyków, gdyby nawet TNF występował w owocach, zostałby zneutralizowany przez nasz układ trawienny. Ponadto, wykazano, że gdyby japońscy naukowcy mieli rację, musielibyśmy zjadać niewiarygodną ilość bananów, aby zobaczyć chociaż minimalną poprawę naszego zdrowia. Jednak to nie koniec zaskakujących doniesień – dowiedziono również, że przyjęcie zbyt dużej ilości TNF może doprowadzić do wystąpienia chorób autoimmunologicznych, a nawet do śmierci.

Czy powinniśmy jeść banany?

Odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna: tak. Nie powinniśmy jednak wierzyć, że dzięki tajemniczym substancjom w nich zawartym wyleczymy jedną z najgroźniejszych chorób z jakimi mierzy się ludzkość. Banany wzmacniają nasze serce, poprawiają kondycję układu krążenia i układu nerwowego. Są doskonałym sposobem na zgagę oraz zakwaszenie organizmu, pomogą nam przy kłopotach trawiennych, a także ułatwią nam zasypianie. Niestety, nie wyleczą raka.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 118

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 825

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 524

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13