Ewa_Gotuje

Czy arbuza można jeść z pestkami?

Arbuz to jeden z najchętniej spożywanych owoców, zwłaszcza podczas letnich upałów. Nic dziwnego, doskonale nawadnia oraz posiada wiele cennych witamin i minerałów. Czy jednak można jeść arbuza z pestkami, czy raczej należy je wyrzucić?

Fot.123RF/Picsel

Co stanie się z organizmem, kiedy zjesz arbuza z pestkami? Czy wraz z połknięciem pestki możesz spodziewać się, że w brzuchu wyrośnie ci olbrzymi owoc? Oczywiście jest to mit, powtarzany często małym dzieciom. Być może dlatego, by nie zakrztusiły się nasionami podczas jedzenia arbuza. Tak naprawdę okazuje się, że pestki arbuza mają wiele właściwości prozdrowotnych.

Sprawdź także: Co jeść podczas upałów?

Jakie właściwości odżywcze mają pestki arbuza?

Arbuzy to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne owoce. Ponadto pestki arbuza są bogate w magnez, który jest niezwykle istotny w codziennej diecie. Niedobór magnezu może skutkować rozdrażnieniem, wypadaniem włosów lub zbyt wysokim ciśnieniem. W ich składzie znajdziemy także:

  • żelazo – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego,
  • cynk – niezbędny składnik wielu enzymów, uczestniczy w procesie biosyntezy białek, kwasów nukleinowych oraz czerwonych krwinek,
  • kwas foliowy – uczestniczy w syntezie DNA, korzystnie wpływa na płodność oraz jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, w pierwszym okresie życia płodowego dziecka.

Ponadto są źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego. Mają również właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwstarzeniowe, za sprawą zawartych w ich antyoksydantów. Pestki arbuza są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pestki arbuza a zdrowie

Pestki arbuza są jadalne, co więcej w ich składzie znajdziemy szereg cennych właściwości odżywczych i leczniczych. Okazuje się, że działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i bakteriobójczo, mogą okazać się również pomocne przy leczeniu infekcji grzybiczych. Pestki arbuza wpływają korzystnie na układ oddechowy, krwionośny i pokarmowy. Powinny znaleźć się w diecie osób, które mają problemy z zaparciami.

Pyszne sposoby na pestki arbuza

Najprostszym sposobem na przemycenie pestek arbuza do naszej diety będzie spożywanie ich wraz ze świeżym owocem. Jednak niewiele osób wie, że pestki arbuza można poddać obróbce termicznej. Wystarczy porządnie je wysuszyć i wyłożyć na papier do pieczenia, a następnie piec przez pół godziny w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Aby nadać im więcej smaku, możesz dodać do nich sól oraz oliwę z oliwek. Świetnym sposobem będzie również uprażenie pestek arbuza na suchej patelni.



Zobacz także:

Jej kwiaty zachwycają zapachem. Jak uprawiać maciejkę? »

Szara pleśń na truskawkach: jak jej zapobiec? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 134

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 62

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1042

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13