Sezon na truskawki

Czekolada i wino? Doskonałe połączenie!

O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady

Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino.

Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot

Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej palety smaków. Smak tej ciemnej czekolady zyska nowy wymiar w zestawieniu z winem o wyraźnym owocowym charakterze. Spróbuj z chilijskim Merlotem lub australijskim Grenache: winem o wyrazistym charakterze, z ożywczym aromatem owoców miękkich, soczystych i z jedwabistym owocowym finiszem.

Czekolada karmelowa z solą morską - doskonała z Prosecco (schłodzonym)

Czekolada o subtelnej i niezwykle dopracowanej równowadze smaków: ciemnej czekolady, chrupiących karmelowych akcentów i pojawiającego się w tle delikatnego echa morskiej soli. Najbardziej wyraziste będzie zestawienie z Prosecco: połączenie chrupiącego karmelu z bąbelkami musującego wina niosącymi aromaty cytrusów i gruszki. Pysznym połączeniem będzie też półwytrawny szampan, z właściwą mu nutką słodyczy.

Czekolada z solą morksą - doskonała z kalifornijskim Zinfandel

Czekolada, którą cechuje intensywna nuta kakao wygładzona wanilią. W pierwszej chwili nie czuje się tu śladu morskiej soli, raczej miodną, a zaraz potem cytrusową świeżość – dopiero na koniec w smaku uwydatnia się krystaliczna nuta morskiej soli. Jeśli ktoś nie jest koneserem ciemnej czekolady, ten wariant będzie doskonały na początek. Najlepsze połączenie tworzy z kalifornijskim Zinfandel. Wino to ma w sobie ciemną świeżość porzeczek i truskawek; a jego aromaty utworzą fascynujący kontrast z czekoladą – co otworzy przed nami cały wachlarz nowych doznań.

Czekolada pomarańczowa - doskonała z Maderą Rich

W smaku tej czekolady dominują nuty kandyzowanej pomarańczy i migdałów. Cudowny czar pomarańczy znakomicie podkreśli 5-letnia Madera Rich. Obecne w winie aromaty suszonych owoców stanowią dla smaku ciemnej czekolady wspaniałe tło; jednocześnie świeże nuty pomarańczowej i limonkowej skórki stopniowo potężnieją, by kandyzowanej pomarańczy dać pełnię i blask.

Czekolada 85% kakao - doskonała z australijskim Ruthergien Muscat (schłodzonym)

Wina o tak wyjątkowej gładkości i słodyczy będą idealnie pasować do intensywnego smaku Lindt Excellence 85%. Właściwe im nuty miodu i prażonych orzechów cudownie łączą się z aromatami czekolady; z kolei właściwy czekoladzie głęboki, wyrazisty charakter kakao z odrobiną wanilii łagodzi słodycz wina, równoważąc ją subtelną goryczą mokki

Czekolada z chili - doskonała z włoskim Ripasso di Valpolicella

To zestawienie, które rzeczywiście otwiera przed nami szereg nowych doznań. Smak dojrzewa tu stopniowo, w miarę rozpuszczania się czekolady w ustach. Zaczyna się od delikatnej słodyczy; zaraz potem pojawia się pikantność chili, ale jej ostrość jest przez cały czas utrzymana pod kontrolą. Kolej na Ripasso di Valpolicella lub włoskie Amarone. Oba wina cechują się niezrównaną głębią i intensywnością smaku, co znakomicie pasuje do ciemnej czekolady. Wyczuwalne w winie nuty owoców (czarnych jagód, winogron, porzeczek) wzmacniają owocowe aromaty czekolady (czerwone porzeczki, truskawki, poziomki). W tym właśnie momencie daje o sobie znać efekt, jaki wywołuje popicie winem kapsaicyny (substancji odpowiedzialnej za ostry, piekący smak chili): rozwijające się w ustach cudownie barwne smaki dostają nagłej mocy, co podnosi ich intensywność do potęgi.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 908

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3