Grill - temat specjalny

Cytrynowy tort makowy

Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tu w idealnej harmonii miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!

Fot. materiały prasowe

Składniki:
Masa makowa:
• 200 g maku mielonego BackMit
• 200 ml mleka
Wykonanie:
• W garnuszku zagotować mleko, dodać mak i odstawić na 25 minut.
• Wystudzić.
Biszkopt makowy
• 6 jajek
• 200 g drobnego cukru
• 3 czubate łyżki mąki
• 1,5 łyżki mączki ziemniaczanej
• 70 g orzechów włoskich KRESTO
• łyżeczka aromatu pomarańczowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Wykonanie:
1. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce maku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i aromatem pomarańczowym.
2. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową, na koniec dodać posiekane orzechy.
3. Masę podzielić na trzy równe części. Przygotować trzy foremki o średnicy 24 cm każda.
4. Wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową. Wszystkie foremki wstawić razem do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Piec około 40 min. Sprawdzić patyczkiem i wystudzić.
Krem cytrynowy
• 2 łyżki cukru pudru
• 500 ml śmietanki kremówki 36%
• 500 g serka mascarpone
• starta skóra z trzech cytryn
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 140 g masła
• ¾ szklanki cukru pudru
• sok z trzech cytryn
Wykonanie:
1. Cytryny wyszorować i zaparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie.
2. Jajka i żółtka rozbić, dodać cukier i wszystko podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać masło, sok i startą skórkę z cytryny.
3. Podgrzewać mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Schłodzoną kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i porcjami dodawać krem cytrynowy.
4. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
5. Blaty przełożyć kremem cytrynowym, udekorować rozetkami kremowymi i ozdobić wedle upodobania.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 1001

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 491

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1