Ewa_Gotuje

Croissanty na śniadanie na 6 sposobów

Francuskie rogaliki to idealna propozycja na śniadanie, szczególnie gdy podasz je z kilkoma smakowitymi dodatkami. Croissanty na słodko czy wytrawnie? Sprawdź pomysły na oryginalne śniadanie w stylu francuskim!

Fot. 123RF/Picsel

Skąd pochodzi croissant?

Croissant uważa się za przysmak z Francji i od 1920 roku jest on narodowym produktem tego kraju. Nic dziwnego w tym, że słowo croissant kojarzone jest wyłącznie z francuskim wypiekiem. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Trudno wyobrazić sobie śniadanie w stylu francuskim bez croissanta. To wypiek z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, bez nadzienia, ponieważ tradycyjny croissant serwowano wyłącznie z dużą białą kawą. Obecnie spotyka się go w domach i cukierniach z takimi dodatkami jak dżem owocowy, konfitura, sos czekoladowy, karmelowy lub zwykły jogurt naturalny.

Czy croissanty są kaloryczne?

Rogaliki z ciasta francuskiego nie są właściwym i wartościowym posiłkiem, ponieważ stanowią wyłącznie puste kalorie, bez większych wartości odżywczych. Średniej wielkości croissant bez nadzienia zawiera około 220 kalorii. Rogalik możesz schrupać z jogurtem naturalnym i owocami, z serami jak serek brie, serek kozi czy camembert, z wędzonym łososiem, z awokado i jajkiem, z pomidorkiem i słonym twarożkiem, z sałatą, szynką i pomidorem. Wszystko zależy od tego na co masz chęć i jakie masz upodobania. Stosując zdrowe połączenia, nie musisz zapominać o francuskich wypiekach.

Z czym zjadać taki rogalik?

Rogaliki francuskie łatwo się kroją i można podawać je na wiele sposobów. Na zimno, na ciepło, na słodko i na słono! Taki rogalik sprawdzi się w duecie z dobrą kawą lub świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy. Promocje na sokowirówki znajdziesz w Media Expert. Jeśli chcesz poczuć się jak w prawdziwej francuskiej kawiarni, taki zestaw z pewnością ucieszy Twoje podniebienie. Najpopularniejsze są croissanty z czekoladą. Wystarczą dwie kostki czekolady lub łyżka nutelli, by zwykle rogaliki zamienić w słodką chwilę zapomnienia.

Co wchodzi w skład takiego wypieku?

Przepis na croissanty nie należy do najłatwiejszych. Francuskie rogaliki zrobisz na bazie masła, mąki pszennej i drożdży. Wypiek jest dość czasochłonny. Możesz pójść skrótem i zakupić gotowe ciasto francuskie. Jeśli jednak masz ochotę poczuć się jak w kawiarni z widokiem na Wieżę Eiffla, sprawdź przepis dostępny tutaj.

a

6 pomysłów na śniadanie z rogalikiem francuskim

1. Croissant z szynką szwarcwaldzką

 Croissant z szynką szwarcwaldzką Zobacz przepis

Croissant z szynką szwarcwaldzką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Croissant z jogurtem greckim i miodem

 Croissant z jogurtem greckim i miodem Zobacz przepis

Croissant z jogurtem greckim i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mini croissanty z czekoladą

 Mini croissanty z czekoladą Zobacz przepis

Mini croissanty z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Croissant z jajkiem i rzodkiewką

 Croissant z jajkiem i rzodkiewką Zobacz przepis

Croissant z jajkiem i rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Croissanty z musem jabłkowym

 Croissanty z musem jabłkowym Zobacz przepis

Croissanty z musem jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Croissanty z jabłkiem, pesto i bekonem

 Croissanty z jabłkiem, pesto i bekonem Zobacz przepis

Croissanty z jabłkiem, pesto i bekonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2819

60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13