Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze przepisy na panierkę

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi panierowanych kotletów. Czasem jednak nawet doświadczonej gospodyni zdarza się przygotować schabowe, od których odchodzi panierka. Okazuje się, że wystarczy zastosować kilka prostych trików, aby wyczarować idealnego kotleta. Podpowiemy ci, czym panierować kotlety oraz co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów?

Panierka do kotletów schabowych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mogłoby się wydawać, że panierowanie kotletów to banalnie prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. W końcu obtoczenie mięsa w bułce tartej to żadna filozofia. Jeśli jednak chcesz przygotować mistrzowską panierkę, musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych szczegółach. Tylko wtedy nie będzie odklejać się do mięsa i nie zostanie na patelni.

Sprawdź też: Kotlety warzywne, czyli pomysł na sycący, jarski obiad, który nie podnosi cholesterolu

Jak panierować kotlety?

Zanim przystąpisz do panierowania kotletów, pamiętaj, żeby dobrze je rozbić przy pomocy tłuczka. W ten sposób wyrównasz ich powierzchnię, dzięki czemu panierka lepiej przywrze, a mięso równomiernie się usmaży. Niezwykle istotnym jest także dokładne osuszenie kotletów przy pomocy np. papierowego ręcznika. Usunięcie nadmiaru wilgoci sprawi, że panierka nie będzie odpadać w trakcie smażenia. Warto również na tym etapie doprawić mięso, aby jeszcze lepiej podkreślić jego smak.

Przystępując do panierowania, przygotuj sobie trzy osobne naczynia, wypełnione mąką, rozbełtanym jajkiem oraz bułką tartą. Sporo osób nie wykorzystuje mąki, jednak obtoczenie w niej mięsa przed kąpielą w jajkach sprawi, że panierka będzie lepiej przylegać, a po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Jeszcze lepsze efekty uzyskasz, stosując mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną w proporcjach 2:1.

Czynność tę możesz powtarzać kilkukrotnie, co spowoduje powstanie warstw. Staraj się używać jednej ręki do obtaczania w suchych produktach, a drugiej do zanurzania mięsa w jajku. W ten sposób unikniesz bałaganu i otoczysz panierką tylko mięso, a nie własne palce.

Postaraj się nie dociskać za bardzo mięsa do bułki, za każdym razem strzepując jej nadmiar. Zadbaj również o to, aby wszystkie części kotletów były dokładnie nią pokryte.

Pamiętaj również, że pośpiech to zły doradca. Przyrządzając obiad dla dużej rodziny, z pewnością będziesz mieć ochotę na przygotowanie części zadań z wyprzedzeniem. Niestety, panierowanie nie jest jednym z nich, gdyż już po kilku minutach bułka tarta może rozmięknąć i zacząć spływać z mięsa. Kotlety należy obtoczyć w panierce tuż przed smażeniem.



Panierka nie musi być nudna

Jeśli chcesz urozmaicić smak kotletów, do panierowania możesz wykorzystać znacznie ciekawsze składniki niż bułka tarta. W tej roli idealnie sprawdzą się otręby, płatki owsiane i kukurydziane, kaszę oraz różnego rodzaju orzechy. Podobny efekt osiągniesz sięgając po pestki i ziarna.

Bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie do panierki sporej ilości świeżych ziół lub skórki z cytrusów, dzięki czemu kotlety zyskają piękny kolor oraz niepowtarzalny smak. Miłośnikom kulinarnych eksperymentów z pewnością przypadnie do gustu panierka z dodatkiem sera lub pokruszonych chipsów.

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? 

Najczęstszą przyczyną odchodzenia panierki od kotletów jest brak osuszenia mięsa po rozbiciu go tłuczkiem. Najlepiej zrobić to za pomocą ręcznika papierowego. Dopiero wówczas możesz przejść do panierowania schabowych. Oczywiście pierwszym krokiem będzie obtoczenie ich w bułce, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Aby mieć pewność, że panierka nam nie odpadnie. Do jajecznej masy wsyp szczyptę soli i sody oczyszczonej, a także wlej nieco oleju roślinnego. Ten prosty trik pozwoli ci uzyskać chrupiącą i pyszną panierkę. 

Podczas smażenia warto również zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę tłuszczu. Gdy będzie zbyt niska, panierka zacznie wchłaniać go w bardzo dużej ilości, a następnie łatwiej odpadnie od mięsa. Jeśli po położeniu na patelnię, kotlet nie zaczyna skwierczeć, lepiej zdjąć go i odczekać kilka chwil do momentu aż tłuszcz odpowiednio się nagrzeje.

Najlepsze przepisy na panierkę do kotletów 

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich niecodziennymi kotletami, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Cukinia w panierce

 Cukinia w panierce Zobacz przepis

Cukinia w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nuggetsy / filety w panierce z chipsów

 Nuggetsy / filety w panierce z chipsów Zobacz przepis

Nuggetsy / filety w panierce z chipsów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Karczochy w panierce piwnej

 Karczochy w panierce piwnej Zobacz przepis

Karczochy w panierce piwnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kotlet w cebulkowej panierce

 Kotlet w cebulkowej panierce Zobacz przepis

Kotlet w cebulkowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety schabowe z kością w grzybowej panierce

 Kotlety schabowe z kością w grzybowej panierce Zobacz przepis

Kotlety schabowe z kością w grzybowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce

 Chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce Zobacz przepis

Chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Filet z mintaja w panierce z sezamem

 Filet z mintaja w panierce z sezamem Zobacz przepis

Filet z mintaja w panierce z sezamem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlet mielony w owsianej panierce

 Kotlet mielony w owsianej panierce Zobacz przepis

Kotlet mielony w owsianej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce

 Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce Zobacz przepis

Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ryba w cytrynowej panierce

 Ryba w cytrynowej panierce Zobacz przepis

Ryba w cytrynowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik Królewski

To tradycyjny polski sernik z dwoma warstwami ciasta kakaowego. Ten sernik ro...

Odsłon: 10539

30 min
41
Sałatki Młody bób z suszonymi pomidorami

Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...

Odsłon: 106

15 min
3
Zupy Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest przepyszna, kremowa i mocno grzybowa...

Odsłon: 1469

60 min
4
Śniadania Puszysty omlet serowy

Przygotowałam na dzisiejsze śniadanie omlet serowy. Omlet puszysty i bardzo s...

Odsłon: 275

15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

3
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9