Sezon na truskawki

Co zamiast owsianki? Te gofry do rewolucja śniadaniowa

Gofry owsiane zamiast owsianki to przepis na zdrowe śniadanie. Dostarczy dużo energii, poprawi koncentrację i samopoczucie oraz rozkręci jelita do lepszej pracy. Dowiedz się, z czym jeść gofry owsiane, żeby nie przytyć i uzupełnić niedobory witamin i minerałów.

Gofry owsiane zamiast owsianki - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć klasyczne gofry są pyszne, to w 100 gramach mogą zawierać nawet ponad 300 kalorii. Częste przyrządzanie ich ze słodkimi dodatkami na śniadanie mogłoby skończyć się przybraniem kilku kilogramów. Jeśli zależy ci na zdrowej sylwetce, wypróbuj przepis na dietetyczne gofry owsiane. Ciasto na bazie płatków, choć nie mniej kaloryczne, dostarcza wielu witamin i minerałów.

Sprawdź także: Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Dlaczego warto jeść płatki owsiane na śniadanie?

Czy chcesz zjeść gofry owsiane zamiast owsianki, którą klasycznie podajesz o poranku? To ciekawa alternatywa na pierwszy posiłek dnia, szczególnie gdy zależy ci na dostarczeniu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść płatki owsiane na śniadanie?

Choć 100 gramów płatków owsianych to ok. 300 kalorii, to ich skład uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Zawierają witaminę E (przeciwutleniacz zwany witaminą młodości) i te z grupy B. Są źródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Przeważają tu białko i węglowodany, ale zawartość tłuszczu jest także trzykrotnie wyższa niż w innych płatkach (płatki są skarbnicą zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych). To wszystko sprawia, że produkt cechuje się wyższą wartością odżywczą i energetyczną

Dlaczego warto jeść płatki owsiane na śniadanie? Płatki owsiane zawierają dużą porcję błonnika pokarmowego, który nie tylko usprawnia układ trawienny (poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom), ale też zwiększa uczucie sytości na dłużej. To pomaga w skuteczniejszym odchudzaniu. Co więcej, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują poziom glukozy we krwi.

Dzięki obecności antyoksydantów w składzie płatki owsiane chronią przed chorobami cywilizacyjnymi (m.in. profilaktyka przeciwmiażdżycowa, przeciwcukrzycowa i antynowotworowa). Mogą też pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu nerwowego, co przekłada się na poprawę koncentracji, samopoczucia i pracy mózgu

Gofry owsiane zamiast owsianki

Jeśli chcesz wykorzystać ulubiony składnik na śniadanie, ale przyrządzając gofry owsiane zamiast owsianki, sięgnij po sprawdzony przepis. Recepturę przetestowali nasi użytkownicy. 

Dietetyczne gofry owsiane

 Dietetyczne gofry owsiane Zobacz przepis

Dietetyczne gofry owsiane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić gofry owsiane? 100 gramów płatków owsianych zmiel na drobny pył i przesyp do miski. Dolej 100 ml mleka (2 proc.) i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj, do połączenia składników. Masę odłóż na kilka minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Na gorącą blaszkę wylej ciasto. Piecz przez ok. 5-8 minut, do zarumienienia gofrów owsianych. 

Z czym jeść gofry owsiane - przepis na zdrowe śniadanie

Pamiętaj, żeby nie używać bitej śmietany, syropu klonowego, polewy czekoladowej, bananów, jogurtu owocowego czy suszonych owoców. To prawdziwe bomby kaloryczne i bardzo słodkie dodatki.

W takim razie, z czym jeść gofry owsiane? Przepis na zdrowe śniadanie, które dostarczy najlepszych wartości odżywczych i pomoże w odchudzaniu, to na przykład użycie powideł bez cukru (o obniżonej zawartości węglowodanów) lub skyru czy jogurtu naturalnego (probiotyków, które tylko wesprą pracę jelit i podkręcą metabolizm). Możesz posypać je szczyptą zmielonych orzechów.

Świetnie sprawdzą się też owoce o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich m.in. jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, maliny, borówki, jagody, truskawki, poziomki, porzeczki czy aronia. 

Jeśli zależy ci na kremie czekoladowym, przygotuj ten na bazie awokado i kakao - choć jest wysokokaloryczny, to znacznie bardziej wartościowy dla twojego organizmu.

Źródło: Smaker.pl, onedaymore.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 204

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2