Sezon na truskawki

Co powinieneś wiedzieć o szparagach?

Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak, to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko.

Fot. 123RF/Picsel

O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły za wyjątkowy przysmak. Jednak na to, by warzywo to zostało docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o szparagach we Francji pochodzi dopiero z XV wieku. Z kolei w Polsce pojawiły się one dopiero w wieku XVIII. Współcześnie zajadają się nimi smakosze na całym świecie, doceniając ich smak i wartości odżywcze.

Kto nie powinien jeść szparagów?

Niestety, istnieje pewna grupa ludzi, która nie powinna sięgać po szparagi. Należą do niej między innymi osoby, które cierpią na dnę moczanową i kamienie nerkowe. Wynika to z faktu, że szparagi zawierają w sobie dużo puryn, które przyczyniają się do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Prócz tego, na szparagi uważać powinny osoby, mające problemy z perystaltyką jelit, ponieważ w ich przypadku warzywa te mogą powodować wzdęcia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Czym różnią się białe szparagi od zielonych i fioletowych?

W sklepach możemy znaleźć trzy rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe. Chociaż nie wszyscy o tym wiedzą, są one pędami tego samego gatunku, a różnice w barwie wynikają z metody uprawy. Niektórym szparagom pozwala się wyrosnąć wysoko ponad ziemię, dzięki czemu zyskują zieloną barwę. Ich charakterystyczna cechą jest to, że są najcieńsze, najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.

Z kolei białe szparagi rosną pod ziemią w wysokich kopcach. Z powodu braku dostępu do słońca, nie wytwarza się w nich chlorofil, odpowiedzialny za zieloną barwę. Odmiana biała jest średniej grubości, a jej smak określa się jako łagodny i bardzo delikatny. Jedynym minusem tej odmiany szparagów jest fakt, że ich skórkę należy obrać, przez co tracą one sporą część składników odżywczych.

Szparagi fioletowe są odmianą najtrudniejszą w uprawie, co również wpływa na ich cenę. Ta odmiana rośnie nad ziemią, jednak musi być zebrana w odpowiednim momencie, zanim słońce sprawi, że zmienią swój kolor na zielony.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Właściwości szparagów

Mamy bardzo cenną informację dla wszystkich osób, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Bez obaw możecie sięgać po szparagi, gdyż w 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 18 kcal. Mimo że są one niskokaloryczne, a 95 proc. to sama woda, zawierają w sobie wiele potrzebnych nam witamin i soli mineralnych. Dodatkowo, w szparagach znajdziemy sporo błonnika, czyli substancji, która przyśpiesza nasz metabolizm oraz inuliny, odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Jedząc szparagi, dostarczamy naszemu organizmowi m.in. sporą dawkę witaminy C i E, które mają ogromny wpływ na naszą odporność, jednocześnie pomagając nam na długo zachować młody wygląd. Ponadto, w szparagach znajdziemy również cenny beta karoten, odpowiedzialny za m.in. wspomaganie widzenia oraz odpowiednią kondycję naszej skóry.

Włączając szparagi do diety, dostarczamy do naszego organizmu także wapń, fosfor oraz potas. Dwa pierwsze pierwiastki są dla człowieka niezbędne, ponieważ pozwalają zadbać o odpowiednią kondycję kości i zębów. Z kolei za sprawą potasu, szparagi mają właściwości moczopędne. Zajadanie tych warzyw zaleca się także kobietom w ciąży, ponieważ są one świetnym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.

Pobierz aplikację smaker

Ponadto, substancja ta spowalnia procesy starzenia organizmu, wspiera regenerację uszkodzonych komórek, a także wspomaga pracę układu krążenia, przeciwdziałając wielu groźnym chorobom. Szparagi powinno się jadać także ze względu na obecność asparaginy, oddziałującej na pracę nerek, a także glutanionu, który wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, a nawet zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.

Jak najlepiej spożywać szparagi?

Szparagi najlepiej będą smakowały jeżeli zdecydujemy się przygotować je na parze. Tak przygotowane, nie stracą zbyt wielu wartościowych składników. Doskonale smakują również te grillowane lub bardzo krótko gotowane. W kwestii serwowania szparagów panuje spora dowolność. Warto wybierać delikatne dodatki, które nie stłumią ich smaku. Klasycznie podaje się je w asyście bułki tartej smażonej na maśle lub dressingu przygotowanego na bazie oliwy i cytryny.

Sprawdź przepisy naszych użytkowników na najlepsze dania ze szparagami. Kliknij, w wybrane zdjęcie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
2
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 113

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 134

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4