Co podać na noworoczny obiad?

Nowy rok warto rozpocząć uroczystym obiadem w gronie najbliższych. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania.

Fot. 123RF/Picsel

1 stycznia to kolejna okazja do świętowania. Po szaleństwach sylwestrowej nocy dobrze jest spotkać się z bliskimi przy uroczystym, noworocznym obiedzie. W końcu wiele osób wierzy, że to jak spędzimy pierwszy dzień nowego roku, rzutuje na kolejne 365 dni. Warto więc w ten sposób zadbać, aby rok 2020 był nie tylko zdrowy i spokojny, ale również smaczny.

Co mamy do wyboru? Nasi użytkownicy zadbali o to, aby nie zabrakło wam inspiracji. Soczysty schab, aromatyczne piersi z kaczki, a może oryginalne polędwiczki wieprzowe w ciekawym sosie? Na pewno każdy znajdzie dla siebie coś, co urzeknie gości oraz domowników.

 

1. Schab pieczony ze śliwką

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Schab najczęsciej serwujemy w postaci kotletów, jednak mało kto miałby ochotę zajadać je także w święta. Właśnie z tego względu wybraliśmy dla was klasyczny przepis na niezwykle kruchy i soczysty schab pieczony ze śliwką. Gwarantujemy, że pokochają go wszyscy.

 

2. Roladki z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Delikatne mięso z kurczaka sprawdzi się idealnie na rodzinnym obiedzie. Oryginalne połączenie z zielonym pesto nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Na pewno szybko zniknie ze stołu!.

 

3. Polędwiczki w sosie żurawinowo-śliwkowym

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Trudno wyobrazić sobie lepszy przepis na polędwiczki niż ten. Aromatyczny sos śliwkowy sprawia, że wieprzowina będzie smakować tak dobrze, jak nigdy dotąd.

 

4. Piersi kaczki w miodowej marynacie

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjne danie obecne w naszej rodzimej kuchni od wieków. Kaczka niezmiennie kojarzy się z uroczystościami, a podanie jej w wersji zasugerowanej przez naszą użytkowniczkę to przepis na udaną ucztę.

 

5. Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamico

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie zachwyca swoim niespotykanym aromatem. Połączenie mięsa wieprzowego z sosem z octu balsamicznego jest dosyć oryginalne i gwarantuje masę nowych doznań smakowych.

 

6. Wołowina w aromatycznym sosie

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wołowina należy nie tylko do smacznych, ale przede wszystkim bardzo wartościowych mięs. Jest cennym źródłem białka, oraz także pokrywa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Pieczona w taki sposób staje się treściwym i pełnym witamin daniem. Na pewno każdy z gości doceni walory tego szlachetnego mięsa.

 

7. Roladki z indyka

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Indyk to mięso, które lubi każdy. Choć w święta nie powinniśmy sobie odmawiać, warto również pamiętać o zdrowiu, dlatego roladki według przepisu naszej użytkowniczki będa idealną propozycją dla osób, które bacznie liczą kalorie.

 

8. Gęś pieczona z jabłkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niegdyś gęś królowała na polskim stole od 11 listopada aż do Nowego Roku. Obecnie jest to mniej popularny rodzaj mięsa, jednak wciąż gości na naszych stołach z okazji doniosłych uroczystości. Oto sprawdzony przepis na aromatyczną pierś gęsi z jabłkami i śliwkami, która zachwyci waszych bliskich.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
8
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 167

30 min
12

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13