Co podać gościom na ciepło? 6 pomysłów na gorące imprezowe dania

Na każdej imprezie, czy to andrzejki, Sylwester, czy urodziny, gościom podaje się danie na ciepło. Gdy główna gwiazda wieczornego menu pojawia się na stole, ma nie tylko robić wrażenie, ale też pysznie smakować i sycić. Co podać gościom na ciepło?

Co podać gościom na ciepło? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niepisaną zasadą każdego przyjęcia jest to, że goście mają wyjść najedzeni. Co podać na ciepło, aby wszystkim zasmakowało, ale też wciąż było miejsce na przystawki i desery? Oto sześć pomysłów na gorące imprezowe dania - są proste w przygotowaniu, rozgrzewające i po prostu przepyszne.

Sprawdź także: Najlepsze andrzejkowe przekąski. 10 przepisów, które warto zapamiętać

Zupa krem z kukurydzy

Jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Jeśli imprezę przygotowujesz jesienią lub zimą - jak np. andrzejki czy Sylwester - świetnie sprawdzi się w charakterze głównego dania. Jej dużym plusem jest to, że możesz przygotować ją dzień wcześniej i nie martwić się o długotrwałe stanie w kuchni tuż przed spotkaniem z bliskimi. Wystarczy ją tylko podgrzać, udekorować dodatkami i już gotowe. Zupę krem z kukurydzy przyrządzisz bez względu na porę roku - składniki są zawsze dostępne. Co więcej, jeśli od razu przyszykujesz duży garnek, nie musisz się martwić, że potrawy zabraknie - na pewno będą chętni na dokładkę. 

Zupa krem z kukurydzy

 Zupa krem z kukurydzy Zobacz przepis

Zupa krem z kukurydzy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekana feta

Co podać na ciepło na imprezie? Postaw na absolutny hit internetu z ostatnich kilku miesięcy, czyli zapiekaną fetę. Wystarczy kupić pomidorki koktajlowe, kostkę sera feta, makaron, oliwę i przyprawy. Przygotowanie takiego dania nie jest skomplikowane - wystarczy przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, zapiec, a następnie połączyć z ulubioną pastą. Potrawa praktycznie sama się robi, gdy ty przygotowujesz się na przyjęcie. Danie wychodzi niezwykle kremowe i po prostu rozpływa się w ustach.

Zapiekana feta

 Zapiekana feta Zobacz przepis

Zapiekana feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warzywa z piekarnika

Jeśli zależy ci na prostym daniu na ciepło, które możesz zaserwować na swoim przyjęciu, zdecydowanie sprawdzą się warzywa z piekarnika. Możesz podać frytki z batatów - oczywiście w towarzystwie aromatycznych dipów albo postawić na wegetariańską zapiekankę ziemniaczaną. Świetnie sprawdzi się też kumpir, w którym - co imprezę - zmienisz nadzienie. Raz postawisz na lekki serek i szczypiorek, a w chłodne dni - mięso mielone i żółty ser. Warzywa z piekarnika na wiele sposobów to zawsze dobra propozycja.

Frytki z batatów

 Frytki z batatów Zobacz przepis

Frytki z batatów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

 Ziemniaki faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Ziemniaki faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prosta tarta z boczkiem

Wytrawna tarta z porem i boczkiem to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zaserwować możesz na każdy posiłek - pożywne śniadanie, smakowity obiad czy kolację dla gości. Choć najlepiej smakuje na ciepło, możesz ją podać też na zimno. Jest bardzo okazała i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Klasyczne połączenie smaku pora i boczku smakuje niemal każdemu. Tartę wstaw do piekarnika na pół godziny przed przyjściem zaproszonych osób, a sam zadbaj wówczas o wygląd swój i stołu, przy którym będą siedzieć bliscy.

Tarta z porem i boczkiem

 Tarta z porem i boczkiem Zobacz przepis

Tarta z porem i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Potrawka diabelska

Planujesz przygotować główne danie na ciepło dzień przed przyjęciem? Nie lubisz się spieszyć i wolisz zadbać o wystrój wnętrza i swój wygląd? To wcale nie dziwi - nikt nie powinien się stresować na moment przed spotkaniem z przyjaciółmi. Jeśli stawiasz na przygotowanie pysznej potrawy z wyprzedzeniem, wypróbuj przepis na potrawkę diabelską. Jest pikantna, więc miłośnicy wyrazistych smaków z pewnością ją polubią. Zresztą, jeśli zastanawiasz się, co ciepłego przygotować na imprezę, możesz zawsze postawić na gulasz czy strogonow. Polacy kochają rozgrzewające dania jednogarnkowe.

Potrawka diabelska

 Potrawka diabelska Zobacz przepis

Potrawka diabelska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekane naleśniki

Co podać na ciepło na imprezie? Kolejną propozycją będą zapiekane naleśniki. W tym przypadku to forma podania klasycznego, codziennego dania na pewno niektórych zaskoczy. Placki przygotuj nawet dzień wcześniej - ich podpieczenie sprawi, że będą zupełnie świeże. Goście, którzy zobaczą naczynie z potrawą, mogą pomyśleć, że przygotowałeś zapiekankę makaronową lub ziemniaczaną - zaskoczysz ich więc głównym składnikiem dania. Farsz składa się, co ciekawe, z ryżu i mięsa mielonego.

Zapiekane naleśniki

 Zapiekane naleśniki Zobacz przepis

Zapiekane naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1570

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 329

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5