Ewa_Gotuje

Co podać do jedzenia by zaostrzyć apetyt na coś więcej?

Już za parę chwil najgorętsze święto tego roku, czyli Dzień Zakochanych! Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu co podarować swojej drugiej połówce z pomocą przychodzi Smaker.pl.

Fot. 123RF/Picsel

Redakcja w pocie czoła przygotowuje wyjątkowy przewodnik po najbardziej romantycznych i afrodyzjakalnych potrawach. Dla zaostrzenia apetytu już dzisiaj publikujemy jeden z 69 pomysłów na Walentynki.

Babeczki imbirowe

Składniki:

-25 dag mąki
-2 łyżki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-2 jaja
-10 dag cukru
-125 ml kremówki
-125 ml mleka
-15 dag masła
-łyżka tartego imbiru
-kandyzowana skórka pomarańczowa



Sposób wykonania:

Imbir to doskonały afrodyzjak. Jest bardzo zdrowy. Dodatkowo wspaniale rozgrzewa, a to sprawia, że nabieramy ochoty pozbyć się nadmiaru ubrań.

Babeczki kręcimy mikserem. Zaczynamy od ubicia jaj z cukrem. Następnie dolewamy chłodne i stopione masło, mleko i śmietankę. Cały czas ucierając dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto na gładką i puszystą masę.

Imbir ucieramy na najdrobniejszych oczkach i dodajemy do ciasta. By nieco złagodzić charakter babeczek do ciasta dodajemy również solidną garść kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mieszamy i przelewamy do natłuszczonych foremek. Babeczki wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, tak aby wyrosły, zrumieniły sie, ale były jednocześnie lekko wilgotne. Takie babeczki smakują najlepiej.


Bądźcie czujni Walentynkowy ebook już niebawem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
60 min
3

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13