Co na obiad? Schab po lasowiacku według dawnej receptury

Miłośnicy polskiej kuchni, którzy jeszcze nie wiedzą, co zrobić na obiad, powinni spróbować przepisu na schab po lasowiacku. Ten podkarpacki specjał opiera się wyłącznie na łatwo dostępnych składnikach, jest sycący i po prostu przepyszny.

Schab po lasowiacku - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rozbudowujesz swój notes z pysznymi przepisami? Koniecznie musisz spróbować smakołyku kuchni lasowiackiej, czyli schabu. Jeśli wciąż nie wiesz, co na obiad ugotować swoim najbliższym, tak podane mięso z pewnością przypadnie im do gustu. To połączenie najlepszych, regionalnych smaków z Podkarpacia.

Sprawdź także: Co na obiad? Pierś kurczaka z masłem jabłkowym

Kuchnia lasowiacka

W wielu miejscach kultura lasowiacka nadal jest żywa, choć nie w takim stopniu, jak kiedyś. Lasowiacy to grupa etnograficzna, która zajmuje całą północną część Podkarpacia. Pierwsi reprezentanci osadzili się w okolicy Puszczy Sandomierskiej, która ukształtowała wiele ich zwyczajów.

Lasowiacy posługują się charakterystyczną gwarą, mają swoje stroje, a w kuchni - gotują to, co można było kiedyś znaleźć w puszczy i uprawiać na nieurodzajnych glebach. Kuchnia lasowiacka dominuje więc w ziemniaki, mleko, jaja, kapustę, zboże, kaszę, groch, grzyby, owoce leśne, chleb, dziczyznę i mięsa hodowlanych zwierząt. Nie przeszkodziło to w stworzeniu wielu tradycyjnych, aromatycznych dań.

Schab po lasowiacku - przepis

Co to jest schab po lasowiacku? Przepis skrywa miękkie, bardzo soczyste kotlety duszone, oczywiście w towarzystwie cebuli i suszonych grzybów. To właśnie ostatni składnik podkręca smak dania i nadaje mu leśny aromat, typowy dla kuchni lasowiackiej. Ciemnobrązowy sos, dzięki podgrzybkom, jest jeszcze bardziej wyrazisty. Obiad najlepiej podać z kaszą gryczaną lub ugotowanymi ziemniakami.

Składniki

  • 50 g suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków),
  • kilogram schabu,
  • litr maślanki,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • łyżka mąki (do zagęszczenia sosu).

Jak zrobić schab po lasowiacku? Na początku przepłucz grzyby, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na kilka godzin. Dokładnie umyj mięso i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej maślanką. Odłóż na kilka godzin, koniecznie w chłodne miejsce. 

Po upływie czasu dobrze osusz każdy kotlet, lekko rozbij, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu. Wystarczy po minucie na stronę. Poszatkuj cebule na drobną kostkę, zeszklij w głębszym garnku, dodając odrobinę tłuszczu. Na zarumienionej cebuli połóż kotlety. Dodaj namoczone, pokrojone w kawałki grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dopraw solą do smaku.

Przykryj garnek i duś do miękkości mięsa, czyli ok. 35-50 minut. Pod koniec obierz czosnek i pokrój w plasterki. Warzywo dodaj w ostatnich minutach duszenia, całość dopraw też wtedy pieprzem. Zagęść sos łyżką mąki - przemieszaj wszystko i podawaj, gdy gorące.

Źródło: Smaker.pl, trzecitalerz.blogspot.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 127

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 875

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13