Ewa_Gotuje

Co na obiad? Pierś kurczaka z masłem jabłkowym

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad? Pierś z kurczaka z wyjątkowo aksamitnym dodatkiem będzie idealną propozycją. Dzięki masłu jabłkowemu mięso nabierze niezwykłej soczystości i smaku. Odkryj przepis na proste, ale zaskakujące danie główne.

Pierś kurczaka z masłem jabłkowym - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięso drobiowe to uniwersalny produkt w kuchni, z którego da się przygotować wiele potraw na zimno i ciepło. Próbujesz wymyślić, co na obiad dziś podasz swoim bliskim? Wykorzystaj przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym. Ostatni składnik sprawia, że całość wychodzi naprawdę soczysta i pełna smaku.

Sprawdź także: Co jadają w sejmie? Tyle posłowie płacą za obiady w kantynie

Co to jest masło jabłkowe?

Jeśli zdecydujesz się wypróbować przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym, musisz poznać składnik odpowiadający za świetny aromat tej potrawy. Nie jest to wyszukane ani skomplikowane do przygotowania danie, ale nie wszyscy jeszcze używali w kuchni masła jabłkowego. Co to jest? Nic innego jak połączenie masła, jabłek, cukru i cynamonu.

Gdzie kupić masło jabłkowe? Możesz je zarówno zamówić w sklepach internetowych, jak i znaleźć w supermarkecie, ale najlepiej przyrządzić je samodzielnie w domu. Receptura na aromatyczny dodatek nie wymaga wielu składników - przygotuj 15 jabłek (raczej kwaśnych), 250 g masła (o zawartości tłuszczu ok. 82 proc.), 100 gramów cukru trzcinowego i większą szczyptę cynamonu.

Jak zrobić domowe masło jabłkowe? Na początku dokładnie umyj i obierz owoce, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na małe kawałki. W większym garnku rozpuść 50 gramów masła, dorzuć jabłka i zasyp od razu cukrem (tak, aby pokrył owoce równomiernie). Duś ok. dwóch godzin na małym ogniu. Jabłka powinny się rozpaść i delikatnie skarmelizować. Na sam koniec czasu duszenia owoców, posyp je jeszcze cynamonem (próbując obtoczyć każdy z kawałków). Potem wyłącz palnik, wrzuć resztę masła i przemieszaj. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do wyparzonych słoików. Jeśli nie zużyjesz całej porcji w ciągu kilku dni, zapasteryzuj przetwory.

Pierś kurczaka z masłem jabłkowym - przepis

Smakowe masło nadaje wspaniałego posmaku mięsu drobiowemu, czyniąc go niezwykle aksamitnym i wilgotnym. Przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym przypadnie do gustu miłośnikom słodko-wytrawnych propozycji, ale nie tylko. Jeśli nie wymyśliłeś jeszcze, co na obiad podasz swoim najbliższym dziś czy jutro, przetestuj tę prostą recepturę. Tym bardziej że masło jabłkowe możesz kupić lub przyrządzić i trzymać wśród spiżarnianych zapasów.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka ze skórą,
  • sól i pieprz (do smaku, najlepiej świeżo mielone),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 duże jabłka,
  • szalotka,
  • 4 większe ząbki czosnku,
  • szklanka białego wytrawnego wina (ew. bulionu warzywnego lub mięsnego),
  • sok z jednej cytryny,
  • pół szklanki masła jabłkowego,
  • 2 łyżki masła 82%,
  • świeżo posiekana natka pietruszki (do dekoracji),
  • ćwiartki cytryny (do dekoracji).

  1. Przepis na pierś z kurczaka z masłem jabłkowym rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. 
  2. Piersi z kurczaka ze skórą dopraw solą i pieprzem według preferencji. Głęboką patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz połóż piersi (skórą do dołu). Zarumień, smażąc od 3 do 5 minut z każdej strony. Po tym czasie zdejmij mięso i odłóż na później.
  3. Jabłka dobrze umyj i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na patelnię i po chwili smażenia, dorzuć pokrojoną w pióra szalotkę. Dopraw je solą i pieprzem. Trzymaj na cieple przez 5-7 minut. Następnie wrzuć poszatkowane w plasterki ząbki czosnku i przemieszaj. 
  4. Składniki na patelni zalej winem (ew. bulionem) i wymieszaj. Wlej również sok z cytryny, dodaj masło i 1/4 szklanki masła jabłkowego. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj do zgęstnienia sosu, czyli przez ok. 5 minut.
  5. Przenieś warzywa i owoce z sosem na spód naczynia żaroodpornego. Na nie wyłóż piersi z kurczaka (skórą do wierzchu) i wysmaruj pozostałym masłem jabłkowym. 
  6. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Jeśli masz termometr do mięsa, możesz go wykorzystać. Mięso jest gotowe, gdy szpikulec włożony w najgrubszą część kurczaka wskazuje temperaturę ok. 75 stopni Celsjusza. Wyłóż na talerze, udekoruj ćwiartkami cytryny i poszatkowaną natką pietruszki.

Pierś kurczaka z masłem jabłkowym - z czym podawać?

Zdecydowałeś, że pierś z kurczaka z masłem jabłkowym to coś, co na obiad zaserwujesz dziś swoim bliskim? Musisz jeszcze zastanowić się, z czym podawać to danie główne. Pamiętaj, że soczyste mięso drobiowe doprawione jest już jabłkowymi aromatami, połączonymi z szalotką i czosnkiem. Słodko-wytrawna mieszanka będzie wspaniale komponować się w towarzystwie pieczonych czy tłuczonych ziemniaków albo ryżu. Jeśli wciąż brakuje ci warzywnego dodatku - postaw na słodką marchewkę, chrupiący seler naciowy lub surówkę z selera.

Źródła: Smaker.pl, kukbuk.pl, today.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »

Tak szybko rozsmarujesz zimne masło na chlebie. Prosty trik robi furorę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 115

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 802

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 508

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13