Sezon na truskawki

Co możemy grillować, a czego nie?

Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki!

Fot. 123RF/Picsel

Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły.

Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły.

Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami mięs, a także warzyw i owoców. Grill nie musi być nudny jak kiełbaska z bułką!

Uwaga! Słabo na grillu sprawdza się cielęcina i dziczyzna. Szybko wyschną i nie będą smaczne. Nie grillujemy mięsa peklowanego ani wysokoprzetworzonych szynek czy parówek.

Lepiej też kupić świeże, dobrej jakości mięso i samodzielnie zrobić marynatę niż kupować "gotowce" w grillowej zalewie (nasza marynata nie będzie zawierać konserwantów ani barwników).

Co z rybami?

Nie ma co się oszukiwać, ryby rzadko lądują na grillu. A szkoda, bo świetnie się sprawdzają jako zamiennik tradycyjnej kiełbaski! Do ryb dodaje się przyprawy, pakuje w folię lub kładzie na tackę i... czeka na smakowite efekty, powoli grillując je w leniwy weekend. Polecamy! Oto kilka trików dla początkujących:

- Tackę lub folię delikatnie pokryj tłuszczem, żeby ryba nie przywierała.

- Zamarynuj ją wcześniej w mieszance oliwy z oliwek i np. soku z cytryny oraz przypraw.

- Rybie potrzeba co najmniej godziny spędzonej w marynacie.

- Nie grilluj zbyt dużych kawałków, aby ryba nie została surowa w środku.

- Odwracaj rybę bardzo delikatnie, jest znacznie bardziej krucha niż kiełbaski czy karkówka.

Grill wersji wege

Jakie warzywa dobrze się sprawdzą na grillu? Świetnie smakować będą na przykład:

- bakłażan - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie,

- cebula - w porozwarstwianych ćwiartkach jako dodatek do szaszłyku,

- cukinia - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie, po spryskaniu oliwą z oliwek i dodaniu przypraw, np. bazylii,

- papryka - można grillować całe połówki albo ćwiartki bezpośrednio na ruszcie (skórką do dołu) po nasmarowaniu oliwą,

- kukurydza - w folii,

- pieczarki - grillujemy na szaszłyku,

- szparagi - bezpośrednio na ruszcie, można je lekko spryskać oliwą (albo włożyć do woreczka z oliwą i potrząsnąć) i dodać przyprawy,

- oliwki - po nadzianiu na patyczek mogą służyć za szaszłyki samodzielnie lub z innymi warzywami albo mięsem,

- sałata rzymska - trzeba przepołowić główkę, spryskać octem z czerwonego wina, posypać startym parmezanem i grillować
bezpośrednio na ruszcie (niezbyt długo).

Można robić z nich szaszłyki lub kroić w niezbyt grube plastry i grillować tak, jak kawałki mięs. Ale w odróżnieniu od mięsa, warzywa można bezpiecznie kłaść bezpośrednio na ruszcie (który musi być czysty!). Jeśli chodzi o przyprawy i marynaty - ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Jak to, owoce na grilla? A co z kiełbaską?!

Spokojnie, jedno drugiego nie wyklucza. A owoce z grilla mogą zasmakować także zatwardziałym mięsożercom. Oto, jakie owoce można spokojnie wrzucić na ruszt:

- ananasy - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie, ananas lubi się na grillu z cynamonem i odrobiną cukru,

- winogrona - jako część szaszłyku (także warzywnego lub mięsnego),

- truskawki - można je spryskać octem balsamicznym, posypać cukrem i nadziać na szaszłyki,

- mango,

- awokado - połówki można spryskać oliwą i grillować bezpośrednio na ruszcie,

- jabłka,

- arbuzy - trójkąciki ze skórką grilluje się bezpośrednio na ruszcie, można dodać do nich odrobinę soli i pieprzu,

- grapefruity - przekrojone na pół, bezpośrednio na ruszcie, można je posypać lekko cukrem,

- brzoskwinie - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie lub w połówkach bez pestki, polane sokiem z cytryny, solą, cukrem i cynamonem,

- banany - w folii albo w grubych plastrach w szaszłyku, będą się dobrze komponować z czekoladą, najlepiej roztopioną.

Warto je dołożyć do talerza mięsożerców ze względu na to, że zawierają dużą ilość antyoksydantów, które zmniejszą szkodliwość zjadanych (i wdychanych z dymem) toksyn.

Czy to już wszystko?

Ciekawym pomysłem jest też grillowanie orzechów. Najlepiej smakują jako dodatek do czegoś grillowanego w folii. Mogą to być mięsa, ryby czy warzywa.

Także tofu będzie dobrym pomysłem dla osób nieprzepadających za mięsem lub dbających o linię czy poziom cholesterolu we krwi. Niezbyt cienkie plastry można najpierw zamarynować, tak jak mięso.

Uwaga! Tego nie grilluj!

Należy pamiętać, aby NIE grillować:

- wędlin do tego nieprzeznaczonych (np. szynek),

- wysoko przetworzonych produktów (zawierają konserwanty i substancje, które mogą reagować w wysokich temperaturach, tworząc szkodliwe związki),

- mięsa peklowanego.

Mogą się z nich wytrącać szkodliwe substancje!

Czytaj również: 10 przepisów na sałatki na grilla

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 231

15 min
3
Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 80

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

147
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0