Ewa_Gotuje

Co ma wspólnego sznycel z pandemią?

Od pierwszego odnotowanego przypadku zakażenia wirusem SARS-CoV-2 w Polsce, czyli od 4 marca 2020 r., minął dokładnie rok, osiem miesięcy i 14 dni! Zarówno w naszym kraju, jak i na świecie, ludzie wciąż zarażają się koronawirusem, a władze starają się zapanować nad rozprzestrzenianiem choroby. W Polsce aktualnie mówi się o czwartej fali. Natomiast w Austrii, w wyniku działań politycznych, wybuchła prawdziwa „panika sznyclowa”. O co chodzi i co ma wspólnego sznycel z pandemią? Wyjaśniamy.

Fot. 123RF/Picsel

Na początku 2020 roku nikt nie spodziewał się nadchodzącej pandemii i globalnych zmian, które wprowadzi ona do codziennego życia ludzi.

Nieznana nam dotychczas choroba wywoływana wirusem SARS-CoV-2 w większości przypadków dająca grypopodobne objawy (lekkie lub naprawdę poważne problemy z oddychaniem, kaszel, katar, wysoką gorączkę).

W celu ochrony przed zarażaniem wielu Polaków przeszło na zdalny tryb pracy lub ograniczyło kontakty międzyludzkie. 53,2% obywateli przyjęło już dwie dawki szczepionek uodparniających na COVID-19.

Nieco wyższy wskaźnik zaszczepienia odnotowuje się w Austrii. W obawie przed kolejną falą pandemii, władze tamtego państwa postanowiły niedawno wprowadzić lockdown dla osób niezaszczepionych.

 

Sprawdź także: Napar z imbiru - jak zrobić?

 

Piątego listopada, austriacki rząd ogłosił, że od poniedziałku ósmego listopada, ci, którzy nie zaszczepili się w pełni przeciwko COVID-19 nie skorzystają z wielu usług (m.in. fryzjerów, salonów kosmetycznych, hoteli), a także nie będą mogli wchodzić do restauracji i kawiarni. Zakaz dotyczy również uczestnictwa w wydarzeniach, w których bierze udział powyżej 25 osób. Kanclerz zapowiedział dodatkowo zaostrzenie restrykcji na Święta Bożego Narodzenia.

Wywołało to ogromną panikę, którą tamtejsze media wprost określały jako "Schnitzelpanik", czyli w języku polskim: „panika sznyclowa". W wywiadach mieszkańcy podkreślali, że boją się utraty możliwości wejścia do restauracji i zamówienia ulubionego Wiener Schnitzla, czyli ich potrawy narodowej. Stąd właśnie wzięła się nazwa tego zjawiska społecznego.

 

Sprawdź także: Domowe remedia na przeziębienie

 

Po wprowadzeniu takiej regulacji prawnej, przed punktami medycznymi ustawiły się ogromne kolejki Austriaków, którzy dotychczas byli niechętni do przyjęcia szczepionki. Już dzień po ogłoszeniu zmian, pierwszą dawkę przyjęło ponad 10 tysięcy obywateli. Co więcej, decyzje rządu zmotywowały nie tylko tych niezaszczepionych, ale też część obywateli do przyjęcia trzeciej dawki, tzw. przypominającej (tamtejszy certyfikat wygasa po dziewięciu miesiącach, a nie po roku - jak w Polsce). Od tego momentu już ponad 180 tysięcy osób zostało zaszczepionych, co spowodowało wzrost statystyk zaszczepienia o kilka procent.

Podobne restrykcje wprowadziły już m.in. Czechy i Francja. Czy polskie władze również zdecydują się na radykalny krok i w naszym państwie zapanuje "schabowa panika"? Będziemy monitorować sytuację na bieżąco.

Tymczasem polecimy wam dbanie o zdrowie swoje i innych. Warto wzmacniać odporność i unikać nawet tych tradycyjnych, jesiennych przeziębień!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13