Ewa_Gotuje

Co jeść, by nie smakować komarom?

Wraz z piękną, przeplataną ulewami, pogodą - naszymi miastami, miasteczkami i wioskami zawładnęły komary. Bronimy się przed tą plagą olejkami, aerozolami, moskitierami, a czasem nawet rzucamy zaklęcia, których nie wypada cytować.

Czy nasza dieta może mieć wpływ na ilość ukąszeń? Fot. 123RF/Picsel

 

Są ludzie, którzy komarom smakują bardziej, są tacy którzy smakują mniej. Babcine mądrości mówią, że najsmaczniejsze są dzieci, bowiem mają słodką krew, ale tak naprawdę o atrakcyjności dla letnich krwiopijców decyduje nasz zapach. Osoby, które mają wyższe stężenie cholesterolu, są masywniejsi, a także aktywni fizycznie są bardziej narażeni na ukąszenia. Podobnie jak kobiety w ciąży.


Komary przyciąga także wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi. Sposobem na obniżenie tego czynnika jest wyeliminowanie produktów bogatych w puryny. Unikamy zatem mięsa - wieprzowiny, cielęciny, baraniny; ryb - śledzi, sardynek, makrel, ale także pstrągów - oraz części warzyw, jak szparagi czy szpinak. Warto za to zaopatrzyć się w pieczywo pełnoziarniste i chudy nabiał. Jednocześnie zwróćmy uwagę, by z naszego jadłospisu wykluczyć tłuste dania oraz alkohol.

 

Czytaj więcej o szparagach. Kliknij!


Czosnek! Legendarny środek odstraszający wampiry, działa także na komary. Po zjedzeniu czosnku nasza skóra wydziela na tyle nieprzyjemny zapach, że komary wola poszukać innych ofiar. Niestety ten zapach wyczuwalny jest także przez ludzi. Istnieje więc ryzyko, że wraz z odstraszeniem komarów - odstraszymy swoich znajomych. Cytryna ma równie nieprzyjemny zapach dla komarów. Nie tylko jest bogata w witaminę C, ale i w kwas cytrynowy, który wydzielany przez naszą skórę, odstrasza komary, a jest niewyczuwalny dla otoczenia.

 

Do czego dodać czosnek? Kliknij!


Witamina B1 to kolejny sposób. Niestety brakuje potwierdzenia naukowego, że B1 nadaje naszej skórze nieprzyjemny dla komarów zapach, jednak wiele osób z powodzeniem ją stosuje. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować zwłaszcza, że ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu, wspomagając przerabianie węglowodanów i cukrów w energię. Dodatkowo witamina B1 ma pozytywny wpływ na nasze nerwy, które z reguły są zszargane podczas nierównej walki z komarami. B1 znajdziemy w roślinach strączkowych - soczewicy, soi, fasoli i grochu, a także w pestkach słonecznika i kaszy gryczanej. Niestety bogate w B1 piwo odpada - alkohol, jak już wiemy, komary przyciąga.

 

Kasza gryczana na 500 sposobów. Kliknij!


A jak pozbyć się komarów z naszych domostw? Najlepiej po prostu ich nie wpuszczać. Niestety zamykanie okien podczas upałów odpada, nie każdy też ma ochotę instalować moskitiery, a na środki komarobójcze patrzymy z podejrzliwością. Skoro zabijają owady na śmierć, to może i nam zaszkodzą? Na szczęście istnieją naturalne metody.

 

Po pierwsze olejki eteryczne. Komary odstraszają zapachy migdałów, cytryn, cynamonu, wanilii, eukaliptusa, sosny i kokosów. Wystarczy, że 20 mililitrów wybranego olejku rozcieńczymy w szklance alkoholu i rozpylimy w mieszkaniu lub naniesiemy na skórę.


Dobrym pomysłem jest także ustawienie na naszych parapetach naturalnych odstraszaczy. Co działa? Doniczki z ziołami - bazylia, mięta, rozmaryn czy trawa cytrynowa. Doraźnie zaś polecamy talerzyk z siekaną cebulą.

 

Powodzenia!

 

Poczytaj także o domowej uprawie ziół. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13