Ewa_Gotuje

Co jeść, aby obniżyć cholesterol?

Jeśli badania krwi wskazują na podwyższony cholesterol, powinna zapalić nam się ostrzegawcza lampka. Jeśli taki stan rzeczy będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, może doprowadzić m.in. do zawału. Oto lista 10 produktów, które pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Fot. 123RF/Picsel

Podwyższone ciśnienie oraz cholesterol, są najczęstszymi przyczynami zawałów serca wśród Polaków.

Niestety, tylko 1/3 osób, mających zbyt wysoki poziom cholesterolu, robi cokolwiek, aby zmienić ten stan rzeczy.

Tymczasem jest to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeżeli poziom cholesterolu w naszej krwi wynosi ponad 280 mg/dl, ryzyko śmiertelnego zawału zwiększa się aż czterokrotnie. Może się on odkładać w naszych żyłach przez długie lata, prowadząc do ich zwężenia, a tym samym zaburzeń pracy serca. Aby uniknąć tych przykrych konsekwencji warto jest zadbać o odpowiednią dietę. Jak się okazuje, poziom cholesterolu we krwi możemy obniżyć, wprowadzając do naszej diety kilka bardzo smacznych produktów. Dzięki nim, bez większych wyrzeczeń, pomożemy naszemu organizmowi.

1. Rośliny strączkowe

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

2. Herbata

Nie tylko jedzenie, ale także napoje mogą pomóc nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy udowodnili, iż obecne w czarnej herbacie teaflawiny, mogą znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz wspomóc nas w walce z cholesterolem. Niemniej pozytywny wpływ na nasz organizm zielona herbata. Jej regularne picie sprawia, że znacząco obniża się poziom złego cholesterolu w naszym organizmie.

3. Awokado

Ze względu na fakt, iż zawiera dużo tłuszczu, niektórzy uznają awokado za niezbyt zdrowy owoc. Nic bardziej mylnego! Tłuszcze w nim zawarte są niezwykle zdrowe i zawierają w sobie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

4. Siemię lniane

Prozdrowotne właściwości tych niepozornych ziarenek mogą was bardzo zaskoczyć. Doskonale wpływają na układ trawienny oraz kondycje naszych włosów i paznokci. Jednak to nie wszystko. Zawierają w sobie także bardzo dużo kwasu linolenowego oraz kwasy omega-3, które bardzo skutecznie pomagają nam walczyć ze zbędnym cholesterolem. Ponadto, zawierają także dużo błonnika, przez co nie tylko pomagają zredukować poziom tej substancji we krwi, ale także zrzucić zbędne kilogramy.

Reklama

5. Płatki owsiane

Płatki owsiane, podobnie jak warzywa strączkowe, posiadają bardzo dużo cennego błonnika, który znacząco pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Istnieje wiele sposobów na włączenie ich do naszej codziennej diety. Będą doskonale smakować jako dodatek do jogurtu i owoców lub podstawa zdrowych ciastek owsianych. Z płatków możemy również przygotować pożywne i sycące śniadanie - czasem wystarczy kilka ciekawych składników, aby pozornie nudna owsianka, stała się naprawdę ekscytującym posiłkiem.

6. Oliwa z oliwek

Oleje bardzo często kojarzymy z niezdrową żywnością, jednak nie dotyczy to wszystkich tłuszczy. Bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie ma między innymi oliwa z oliwek. Wiele osób uznaje ją za jeden z najistotniejszych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej. Naszym rodzimym odpowiednikiem oliwy z oliwek jest olej rzepakowy, który także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zarówno w oliwie, jak i oleju rzepakowym znajdziemy jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Warto pamiętać, iż najzdrowiej jest spożywać je na surowo np. jako element dressingu sałatek. Wówczas mają najbardziej pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13