Co jeść, aby nie łysieć?

Niestety, nie wszystkim dane jest posiadanie bujnej fryzury. Co powinniśmy jeść, aby wzmocnić włosy i ograniczyć ich wypadanie?

Fot. 123RF/Picsel

Wypadanie włosów jest całkowicie naturalne i dopóki odrasta ich mniej więcej tyle samo, nie zauważamy problemu. Niestety, z czasem proces ten zaczyna postępować, co ma zwykle związek ze stresem, nieprawidłową dietą, zaburzeniami hormonalnymi i zmianami związanymi ze starzeniem się organizmu. W takim wypadku można sięgnąć po różnego rodzaju szampony, płukanki lub tabletki powstrzymujące łysienie. Równocześnie, warto wzbogacić dietę o produkty, które w naturalny sposób zapobiegają wypadaniu włosów. Oto niektóre z nich.

1.Szpinak

Szpinak ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale dla włosów najważniejsze jest zawarte w nim żelazo, a także beta-karoten, kwas foliowy i witamina C. Wszystkie razem sprawią, że cebulki włosów będą odżywione, a same włosy bujne. Aby maksymalnie zwiększyć wchłanianie żelaza z tej rośliny (żelazo pochodzące z roślin wchłania się gorzej niż to zawarte w mięsie), warto podawać szpinak z mięsem i produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C. Niekorzystnie na pozyskiwanie żelaza z roślin mają wpływ kawa i herbata.

2. Żółtka

O tym, że jajka mają niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie pisaliśmy niejednokrotnie. Są najprawdziwszą skarbnicą witamin i składników odżywczych, niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Ale czy wiedzieliście, że możecie również przygotować z nich maseczkę poprawiającą kondycję włosów? Wystarczy, że dokładnie rozmieszacie jedno żółtko, a następnie posmarujecie nim skórę głowy. Po pół godzinie możecie spłukać i normalnie umyć włosy.

3. Drożdże

Drożdże to źródło dobrze przyswajalnego białka, witaminy B7 nazywanej także biotyną, a także substancji pobudzających układ immunologiczny. Dzięki tym wszystkim związkom chemicznym, drożdże doskonale wpływają na sprężystość i zdrowie włosów, korzystnie wpływając także na spowolnienie procesu siwienia.

Zobacz też: W jakich porach powinniśmy pić kawę?

4. Czarna rzodkiew

To nieco zapomniane warzywo może w bardzo krótkim czasie rozwiązać problemy z łysieniem i wypadaniem włosów. Wystarczy, że będziesz regularnie wcierać jej sok w skórę głowy, a bardzo szybko zregenerujesz cebulki włosowe.

5. Marchew

Beta-karoten to inaczej prowitamina A, czyli substancja, która przekształci się w tę witaminę w organizmie. Duża jego dawka zawarta m.in. w marchwi, jest korzystna zarówno dla skóry, jak i włosów, świetnie wpływa także na układ immunologiczny i wzrok.

6. Wiórki kokosowe

Tę metodę doskonale znają mieszkańcy krajów Azji. Aby zapobiec wypadaniu włosów, stosuje się tam maseczki przygotowane na bazie wiórków kokosowych i niewielkiej ilości wody. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, gotuje przez około pół godziny, a następnie przestudzone i odciśnięte nakłada na skórę głowy. Częste powtarzanie takiego zabiegu zacznie stymulować porost włosów.

7. Czosnek

Powszechnie wiadomo, że czosnek ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Czy wiedzieliście, że dotyczy to także włosów? Roślina ta zawiera bakteriobójcze związki siarki, które stymulują porost włosów. Aby osiągnąć najlepszy efekt przygotuj maseczkę z rozgniecionego czosnku, którą wmasować w skórę głowy i dokładnie spłukać po 20 minutach.

Zobacz też: Jak jedzą polscy więźniowie?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
8
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 165

30 min
12

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13