Ewa_Gotuje

Co dodać do mielonych zamiast namoczonej bułki? Pomysły na puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone to popularne danie, wykonywane najczęściej ze zmielonej, surowej karkówki wieprzowej, jajka, bułki i przypraw. Można wykorzystywać zarówno bułkę tartą, jak i świeżą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku czy wodzie. Jeśli jednak chcemy otrzymać danie bezglutenowe i mniej kaloryczne, bułkę lepiej pominąć. Jak zrobić kotlety mielone bez bułki?

Kotlety mielone bez bułki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co dodać do mielonych zamiast bułki?

Kotlety z mięsa mielonego bez bułki na pewno każdemu przypadną do gustu. Oczywiście, rolę bułki może pełnić także chleb. Jeśli ktoś jednak chce unikać dodatku pieczywa, znajdzie i inne zamienniki. Niewiele osób wie, że bułka wcale nie jest potrzebna. Można nawet przygotować mielone z samego mięsa, cebuli, czosnku i pozostałych przypraw. Jeśli masa nie chce się skleić, pomoże dodanie surowego jajka. Tę rolę może również pełnić musztarda, która dodatkowo nada potrawie ciekawy smak.

Interesującym zamiennikiem dla bułki może być kasza jęczmienna lub kasza gryczana. Po ugotowaniu trzeba ją ostudzić, a następnie wymieszać z mięsem i przyprawami. Pyszne kotlety mielone bez bułki uzyskamy też dzięki zastosowaniu płatków owsianych. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Najpierw zalewamy je gorącą wodą, a następnie odstawiamy, by nieco ostygły i napęczniały. Dopiero wówczas możemy dodać płatki owsiane do mielonego mięsa.

Co zrobić, żeby mielone były puszyste?

Kotlety mielone będą smaczne i puszyste, jeśli w trakcie ich wyrabiania dodamy do nich lodowatej wody (około 50 ml na pół kilograma mięsa). Znakomicie sprawdzi się także puszysty serek śmietankowy. Nie tylko zlepi on świetnie całą mięsną masę, ale również sprawi, że kotlety z mięsa mielonego będą pulchne, a jednocześnie lekkie. Do kotletów mielonych można też dodać surowy boczek, który sprawi, że będą bardziej soczyste.

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...

Odsłon: 1369

15 min
7
>60 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9495

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

3
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

6
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10