Ewa_Gotuje

Ciasta kokosowe, czyli wakacje na talerzu

Tęsknisz za egzotycznymi wakacjami? Przygotuj pyszne ciasto, dzięki któremu nawet na własnym balkonie poczujesz się niczym na tropikalnej plaży.

Fot. 123RF/Picsel

Mieszkańcy wysp Pacyfiku uważają kokos za lekarstwo na wszelkie choroby. W Indiach jest symbolem płodności, obdarowuje się nim kobiety, które pragną posiadać potomka. Na Filipinach powstał nawet projekt przyjaznego dla środowiska samochodu napędzanego paliwem kokosowym.

Kokos jest rajskim owocem i trzeba przyznać, że ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Dodatkowo znajduje wiele zastosowań w kuchni - wiórki można dodawać do ciast, ciastek, budyniów i innych deserów. Woda kokosowa jest świetna na pragnienie, a tłuszcz kokosowy można używać jako smarowidło do kanapek. Olej z kokosa może również służyć do smażenia, ponieważ się nie przypala i podczas obróbki termicznej nie traci swoich właściwości!

Czy kokos jest zdrowy?

Kokos ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Można go spożywać przy problemach trawiennych, takich jak nudności i biegunka. Dodatkowo olej kokosowy zapobiega rozwojowi bakterii coli.

Olejek kokosowy wspomaga gojenie się ran, zapobiega powstawaniu plam i przebarwień na skórze oraz spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek. Dodatkowo jest wspaniałym remedium na poprawienie kondycji włosów i skóry na głowie. Powoduje większe ukrwienie tkanek oraz pomaga w zwalczaniu łupieżu. Można go stosować w postaci maseczki na całej długości włosów oraz skórę głowy tuż przed umyciem. Sprawdza się także jako maska na końcówki włosów.

Woda kokosowa ma również pewne niezwykłe zastosowanie. Jej struktura jest niemal identyczna jak osocze ludzkiej krwi, przez co była używana podczas drugiej wojny światowej jako kroplówka do uzupełnienia płynów ustrojowych przy mocnym krwawieniu. Okazało się również, że sterylne włókna kokosowe lepiej się sprawdzają niż tradycyjne wówczas nici chirurgiczne.

Reklama

Sprawdzone przepisy na ciasta kokosowe

Wykorzystując wiórki i mleczko kokosowe można przygotować wyjątkowo smaczne ciasta, których smak przywodzi na myśl egzotyczne wakacje. Jeśli masz ochotę zaskoczyć bliskich takim deserem, przetestuj przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Raffaello bez pieczenia

Fot. Wanilioweimprowizacje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kremówka kokosowa

Fot. Aga-40 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Princessa kokosowa

Fot. Paulette17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kostka kokosowa

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kokosowa malinka

Fot. Dagita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Rolada kokosowa

Fot. Dagsmak na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ciasto kokosowa pani

Fot. Gogusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Ciasto Bounty

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kokosowa pianka z truskawkami

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kostka wiśniowa z kokosową bezą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Sernik Pinacolada

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Babka czekoladowo-kokosowa

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13