Ewa_Gotuje

Chrupiące frytki z cukinii. Ten przepis to hit internetu

Wydaje ci się, że wypróbowałeś już wszystkie przepisy z cukinią w roli głównej? Chcesz przygotować obiad, który zaskoczy twoją rodzinę? Z pomocą przychodzi ten pyszny przepis, który zrobił prawdziwą furorę w sieci. Sprawdź, jak zrobić idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki z cukinii.

Fot.123RF/Picsel

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, to właśnie teraz to warzywo jest najtańsze i najsmaczniejsze, dlatego warto wykorzystać je w codziennych przepisach. Cukinia to źródło cennych składników odżywczych, znajdziesz w niej witaminy A, C i K, oraz witaminy z grupy B, jak i minerały, m.in.: magnez, żelazo, oraz potas. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, koniecznie zadbaj o to, by w twoich posiłkach zagościła cukinia, w 100 g jest jedynie 16 kcal. Możesz z niej wyczarować pyszne placki, zapiekanki, nafaszerować ją ulubionymi dodatkami lub dodać ją do ciast, lub owsianki, a nawet zrobić frytki z cukinii

Sprawdź także: Makłowicz krytykuje leczo z cukinią. Zdradza swój przepis

Przepis na frytki z cukinii

Internetowi twórcy to prawdziwe źródło kulinarnych inspiracji. Jeśli znudziły ci się klasyczne frytki, to koniecznie musisz wypróbować tych z użyciem cukinii. Takie danie jest dobrym wyborem na diecie, ponieważ do jego zrobienia nie musisz użyć oleju. Do ich przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: dużej cukinii, mąki pszennej, bułki tartej lub panko, dwóch jajek, parmezanu, lub grana padano oraz soli.

Jak zrobić frytki z cukinii z Tik-Toka? Cukinię dokładnie umyj, odetnij końce, a następnie pokrój w równe słupki. Przełóż cukinię do miski i dodaj mąkę (jedna lub dwie łyżki), tak by dokładnie pokryć cukinię. Następnie do osobnej miseczki wybij jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie je rozbełtaj, następnie w przygotowanej masie obtocz cukiniowe słupki.

Do zrobienia panierki będzie ci potrzebne kilka łyżek bułki tartej lub panko oraz starty ser grana padano lub parmezan, wystarczy zmieszać ze sobą składniki. Cukinię pokrytą jajkiem obtocz w panierce. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, połóż panierowaną cukinię. Piecz przez około pół godziny w 220 stopniach.

Frytki z cukinii warto podawać z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym. Wystarczy, że w miseczce zmieszasz pięć łyżek jogurtu greckiego, dwie łyżki majonezu, posiekany koperek i szczypiorek, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, oraz sól i pieprz. Smacznego!

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13