Ewa_Gotuje

Chrupiąca skórka i miękki środek. Jak upiec dobry chleb?

Gdy myślisz o idealnym pieczywie, na pewno od razu przypominasz sobie takie jeszcze ciepłe, świeże i pełne smaku. Jak upiec chleb z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem? Choć zadanie wydaje się trudne, z dobrym przepisem wcale takie nie jest!

Jak upiec chleb z chrupiącą skórką? | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Masz dość twardego, niezdrowego lub po prostu niedobrego pieczywa z piekarni? Weź sprawy w swoje ręce i to dosłownie! Upiecz dobry chleb z chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Co więcej, możesz dodać do niego ulubione zioła czy ziarna, by stał się niezwykle aromatyczny i dopasowany wyłącznie do twojego gustu. Jeśli nie jesteś miłośnikiem wypieków, nic się nie bój - z dobrym przepisem wszystko się uda. Odkryj, jak piec chleb, żeby miał chrupiącą skórkę.

Jak upiec chleb z chrupiącą skórką?

1. Smarowanie chleba

Szykujesz chleb na zakwasie? Taki ma wyjątkowo pyszny smak - zadbaj jeszcze o dobrze przypieczoną skórkę. Wsadź ciasto do odpowiednio rozgrzanego piekarnika na kilka minut. W międzyczasie napełnij szklankę bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Po kilku minutach otwórz drzwiczki i za pomocą pędzelka kuchennego wysmaruj wierzch chleba. Zamknij piekarnik i poczekaj, aż skórka wyschnie. Powtórz czynność kilkukrotnie podczas pieczenia. Tej metody nie stosuj jednak podczas pieczenia chlebów drożdżowych - mogą opaść zarówno przez różnicę temperatur w piekarniku (ciepło ulatnia się przy otwieraniu drzwi), jak i smarowanie ciasta. 

Możesz też wysmarować chleb pomadą i to jeszcze przed pieczeniem. Ok. 150 ml wody połącz ze szczyptą soli i łyżką mąki w małym garnku, przemieszaj, a następnie gotuj przez chwilę. Zdejmij z palnika i jeszcze gorącą smaruj ciasto. Włóż do piekarnika - po wyjęciu bochenek będzie miał apetyczną popękaną, kruchą skórkę.

Niektórzy używają też rozkłóconego jajka, którym pokrywają wierzch chleba przed pieczeniem. Jest to jednak lepszy sposób na piękne zarumienienie skórki niż na uzyskanie jej idealnej konsystencji.

2. Naczynie z lodem

Drugi sposób na pieczenie chleba z chrupiącą skórką sprawdzi się niezależnie od tego, czy przygotowujesz chleb na zakwasie, czy na drożdżach. Uniwersalna metoda polega na włożeniu naczynia żaroodpornego wypełnionego kostkami lodu do piekarnika, w którym rośnie bochenek. Pamiętaj, aby umieścić je poniżej blaszki z chlebem. Lód rozpuszcza się i paruje, nadając skórce przyjemnej chrupkości.

3. Spryskanie zimną wodą

Kolejnym świetnym sposobem na to, jak piec chleb, żeby miał chrupiącą skórkę, jest użycie spryskiwacza (takiego jak np. do kwiatów). Po włożeniu bochenka do rozgrzanego piekarnika, po kilku minutach otwórz drzwiczki i skrop przestrzeń piekarnika (unikaj namaczania samego chleba). Pamiętaj, że liczy się utrzymanie wilgoci wewnątrz sprzętu, dlatego czynność trzeba powtarzać nawet co kilkanaście minut. Metodę możesz stosować do chlebów na zakwasie i drożdżowych. Przy tych drugich, nie otwieraj drzwi na całą szerokość i staraj się skropić wnętrze piekarnika dość szybko (by ciasto nie opadło). 

4. Smarowanie po upieczeniu

Czy coś odciągnęło twoją uwagę i kompletnie zapomniałeś o wysmarowaniu chleba podczas pieczenia? Jeszcze nic straconego! Zaraz po wyjęciu gorącego pieczywa z pieca, od razu posmaruj go bardzo zimną wodą. Oczywiście najprościej będzie użyć pędzelka kuchennego. Jeśli chleb przestygnie, smarowanie go niestety na niewiele się zda.

To oczywiście nie wszystkie sposoby na to, jak piec chleb, żeby miał chrupiącą skórkę. Jeśli ciasto umieściłeś w naczyniu żaroodpornym, po prostu na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by przyrumienić je z zewnątrz. Niektóre piekarniki mają też specjalną funkcję parowania do pieczenia chleba - wówczas w środku bochen rośnie równomiernie i staje się puszysty. Niezależnie od tego, na którą metodę się zdecydujesz, twój chleb nabierze wyjątkowej chrupkości.

Wypróbuj sprawdzone przepisy na chleb z chrupiącą skórką naszych użytkowników:

1. Chleb z chrupiącą skórką

 Chleb z chrupiącą skórką Zobacz przepis

Chleb z chrupiącą skórką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką

 Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką Zobacz przepis

Domowy chleb z chrupiącą skórką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance

 Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance Zobacz przepis

Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowy chleb z chrupiącą skórką

 Domowy chleb z chrupiącą skórką Zobacz przepis

Domowy chleb z chrupiącą skórką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb z chrupiącą skórką

 Chleb z chrupiącą skórką Zobacz przepis

Chleb z chrupiącą skórką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników? »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 135

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 64

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1054

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13