Sezon na truskawki

Burak jakiego nie znacie!

Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Zobacz, co pisaliśmy o porze >>

Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. Pod tym względem burak w niczym nie ustępuje czerwonemu mięsu. O obecność buraków w diecie powinny w szczególności zadbać osoby ze skłonnościami do anemii, a także kobiety w ciąży, buraki zawierają bowiem spore ilości kwasu foliowego.

 

Co jeszcze kryją w sobie buraki? Polifenole, betalain i karotenoidy. Te związki, o skomplikowanych nazwach, wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki i tym samym przyczyniają się do zachowania młodego wyglądu. Dodatkowo buraki są bogate w błonnik, więc wspomagają oczyszczanie organizmu, dietę oraz zachowanie smukłej sylwetki.

 

Poza licznymi witaminami i minerałami, które mają dobroczynny wpływ na naszą odporność badania wykazały obecność cezu i rubidu. To bardzo rzadko występujące metale, które mają działanie antynowotworowe.

 

Dość medycyny - pora udać się do kuchni!

 

Samo zdrowie

średniej wielkości burak

cukier

Niektórzy pamiętają z dzieciństwa i swój ognisty temperament przypisują temu specyfikowi. Inni nie pamiętają i żałują chorując zimą, a jeszcze inni wzdrygają się całkiem niepotrzebnie. Świeży sok z buraka, co rano smakuje doskonale, orzeźwia i przede wszystkim wzmacnia cały organizm.

Wybieramy średniej wielkości buraka, koniecznie twardego i jędrnego. Myjemy dokładnie i ścinamy wierzchołek. Buraka wydrążamy łyżką zostawiając grube brzegi. Wsypujemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściętym wierzchołkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez noc burak powinien puścić solidny łyk zdrowego soku. Wypijamy na raz, dosypujemy cukru do buraka i czekamy na następną kolejkę. Na zdrowie!

 

>> Jeśli poczekamy na sok 2, 3 dni to zbierze się go więcej. Możemy wówczas przelać go do szklanki i dosłodzić miodem lub złamać słodycz sokiem z cytryny - będzie jeszcze zdrowszy.

 

Zobacz inne pomysły na soki >>

 

Carpaccio z serem kozim i orzechami

2-3 buraki o

liwa z oliwek

ocet balsamiczny

orzechy włoskie

pietruszka

pieprz, sól

Carpaccio to potrawa z surowego mięsa. Zazwyczaj podajemy carpaccio wołowe lub carpaccio z łososia. A carpaccio z buraka? Wszystko jest kwestią podania.

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180-200 stopni. Po około godzinie powinny być gotowe. Studzimy je i obieramy ze skórki nad miseczka, w której zbierze się ściekający sok. Następnie kroimy je, w jak najcieńsze plasterki i układamy na półmisku w okrąg.

Do soku w miseczce dodajemy nieco oliwy z oliwek, octu balsamicznego lub soku z cytryny i doprawiamy grubo mielonym kolorowym pieprzem oraz szczyptą soli. Mieszamy i odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie buraki posypujemy kawałkami koziego sera, włoskimi orzechami i natką pietruszki. Carpaccio zalewamy buraczanym winegretem i schładzamy w lodówce.

 

>> Carpaccio możemy z łatwością zamienić na burakową caprese. Wystarczy, że buraki pokroimy nieco grubiej, poprzekładamy mozarellą, orzechy zastąpimy prażonymi orzeszkami pinii lub ziarnami słonecznika, a natkę pietruszki zamienimy na bazylię.

 

Zobacz inne pomysły na carpaccio >>

 

Risotto z buraczkami

4-5 średnich buraków

litr bulionu warzywnego

ziele angielskie

liść lauru

ząbek czosnku

sok z cytryny

cebula

oliwa z olwek

masło

15-20 dag ryżu do risotto

kieliszek czerwonego wina

kozi ser lub parmezan

pestki słonecznika

tymianek

pieprz, sól

Czyli propozycja na czerwony ryż o winnym aromacie i wytrawnym charakterze. Jeśli mamy pod ręką kilka buraków i bulion to nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten przepis.

Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do bulionu. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na maśle z kroplą oliwy z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulkę z ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, szczyptą cukru, grubo mielonym czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem.

Po pięciu minutach wsypujemy ryż mieszamy dokładnie i wlewamy kieliszek wina. Doprowadzamy do odparowania, a następnie, łyżka po łyżce dolewamy bulion razem z buraczkami, mieszamy, odparowujemy, dolewamy, mieszamy i tak, aż do wyczerpania bulionu i ugotowania ryżu. Gotowe risotto posypujemy kawałkami grillowanego w piekarniku sera koziego i prażonymi pestkami słonecznika. Do buraczkowego ryżu polecamy rybę.

 

>> A na wiosnę takie risotto możemy sporządzić z botwinki. W tym celu botwinkę myjemy, siekamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, z ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Botwinę dodajemy pod sam koniec, gdy ryż już wchłonie cały bulion. Warto też pomyśleć o zastąpieniu ryżu czymś bardziej swojskim, np. pęczakiem.

 

Zobacz inne pomysły na risotto >>

 

Babeczki czekoladowe

25 dag buraków

250 ml oleju roślinnego

30 dag cukru kryształu

3 jajka

20 dag mąki pszennej

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

6 łyżek gorzkiego kakao

Buraki i ciasto? A co w tym dziwnego, skoro zajadamy się ciastem marchewkowym? Sekretem wilgotnych i czekoladowych babeczek jest właśnie dodatek słodkich przecież buraków!

Buraki pieczemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z jajkami, wanilią olejem i cukrem miksując na jednolita masę. Do masy dodajemy stopniowo mąkę, sode, szczyptę soli i kakao cały czas miksując.

Gdy ciasto będzie gładkie i zwięzłe przelewamy do odpowiednich foremek i wypiekamy góra pół godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe i przestudzone babeczki możemy udekorować dowolną polewą.

 

>> Kakao możemy zastąpić stopioną gorzką i mleczną czekoladą - po pół tabliczki wystarczy , by upiec małe buraczane brownies. Możemy także zrezygnować z czekolady i dodać 6-8 łyżek płynnego miodu, który do buraków pasuje wprost doskonale.

 

Zobacz inne przepisy na babeczki >>

 

Koktajl

2 buraki

2 marchewki

sok z cytryny

czosnek, sól

Naszą przygodę z burakami zaczęliśmy od soku, a skończymy koktajlem. Połączenie buraka i marchwi to doskonały smak i potężna bomba witamin. Buraki myjemy dokładnie, obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak samo postępujemy z marchwią. Soki łączymy, doprawiamy szczyptą soli i rozgniecionym czosnkiem lub cukrem, czy modem rezygnując z czosnku. Nie zapominamy o soku z cytryny. Podajemy z lodem.

 

>> Wariant letni tego koktajlu to zmiksowanie w świeżym soku buraczanym malin lub truskawek. Taki koktajl podajemy na słodko, z bitą śmietaną i obowiązkowym plastrem cytryny.

 

Zobacz inne pomysły na koktajl >>

 

Koniecznie zobacz wideo-przepis na sałatkę z buraka!

 

...i niemal 200 pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Zobacz koniecznie >>

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 28

30 min
0
Desery Truskawkowe tiramisu

Kochani, właśnie rozpoczął się sezon na truskawki, ceny z dnia na dzień malej...

Odsłon: 11540

15 min
13
Ciasta Truskawkowa Dama

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc aromatyczne ciasto z truskawkami. Subtelne...

Odsłon: 1745

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

3
Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

159
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0