Ewa_Gotuje

Bulion i zupa rybna według Grzegorza Łapanowskiego

Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je!

fot. Kamil Zieliński


Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami.


Zupa rybna z pomidorami i imbirem

zupa rybna z pomidorami przepis grzegorza lapanowskiego

fot. Kamil Zieliński dla Tabasco

Składniki:

- ok.1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza,
- 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza,
- 2 średnie marchewki,
- 1 por,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 średnia cebula,
- 5-6 średnich pomidorów,
- kilka ząbków czosnku,
- kawałek imbiru,
- sos sojowy Kikkoman,
- kilka kropel sosu TABASCO,
- liście laurowe, ziele angielskie,
- szczypior,
- kolendra,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

Pomidory opalić nad palnikiem i obrać. Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować. Odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, tabasco i pieprzem. Przed podaniem dodać sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.


bulion wołowy z imbirem przepis grzegorza łapanowskiego dla smaker.plBulion wołowy z trawą cytrynową i ogórkiem

Składniki:

- 4 litry wody,
- 700 g szpondra wołowego,
- 1 duża cebula,
- 5 cm świeżego obranego imbiru,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 8 pieczarek,
- świeża kolendra,
- świeży soliród,
- trawa cytrynowa,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ogórek zielony,
- 1 papryczka chili,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

Mięso gotować przez 5 minut, odcedzić. Zalać świeżą wodą (4 l). Dodać opaloną cebulę, imbir, anyż, rozgniecioną trawę cytrynową i czosnek . Gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie do bulionu dodać obraną marchewkę, seler oraz pietruszkę i gotować jeszcze przez godzinę. Odcedzić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miseczki nałożyć pokrojonego w plastry ogórka i pieczarki, posiekaną papryczkę chili oraz kolendrę i zblanszowany soliród. Całość zalać klarownym bulionem.

fot. Kami Zieliński dla Swedeponic


Zobacz też 11 kulinarnych pytań do Grzegorza Łapanowskiego. Kliknij!

11 kulinarnych pytań do grzegorza lapanowskiego wywiad dla smakera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 116

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 804

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 516

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13