Book Me a cookie czyli kulinarne i nie tylko pasje

Jest taki niezwykły blog - można powiedzieć, że kulinarny - ale równie dobrze pisarski czy fotograficzny. Niezwykły, bo jego autorka łączy w nim kilka swoich talentów: do gotowanie, fotografii i pisania. Dlatego w Book Me a Cookie każdy znajdzie coś dla siebie.

Krakowska studentka Joasia Mentel znalazła fantastyczny pomysł na bloga. Zamiast jak tysiące innych autorów przedstawiać tylko i wyłącznie przepisy, okrasza je perełkami pisarskimi ze swoimi przemyśleniami o sprawach różnych i fantastycznymi zdjęciami samodzielnie przygotowanych potraw. Czytając niektóre wpisy odnoszę wrażenie, że przepis, który jest na końcu wpisu jest tylko pretekstem do napisania czegoś ciekawego, często zupełnie niezwiązanego z kuchnią. Zresztą przeczytajcie sami poniższy fragment z wpisu pt. "Marcepanowe aniołki na dobry rok" i zastanówcie się czy nie wspaniale byłoby czytając o walce Joasi z materiałem do egzaminu pogryzać sobie marcepanowe aniołki :).


"Siedzę sobie dzisiaj, w świętym względnie spokoju - przed nosem kartki z notatkami do egzaminu, gdzieś dookoła wściekle różowy zakreślacz rywalizuje z wściekłozielonym o to, któremu pierwszemu uda się wywołać u mnie oczopląs. Póki co się nie daje i siedzę dalej. Czytam, szszsz - zakreślam, czytam, szszsz, patrzę, krzywo, brzydko zakreślone, wyrównuję kolorem do granicy kratek. Czyli: standard. Rób cokolwiek, byle nie czytać. Dziubdziam sobie tą neonową żółcią, która w ciemności mogłaby robić za latarkę. Powtarzam, rysuje znaczki, śpiewam o tym, że w psychologii jest pięć rodzajów dylematów. Łatwiej wchodzi. Na egzaminie odtwarzam po melodii. Albo po skojarzeniach. Przykład? Elementy wpływające na ocenę, czy zachowanie jest moralne, czy nie, to krowi domek. Konsekwencje, rodzaj zachowania, okoliczności, wiedza podmiotu, intencja i dobrowolność. Krowi d. Domek"

Wydaje mi się, że Joasia jest jak wędkarz: jej przepisy to przynęta, którymi kusi czytelnika i...łapie go na haczyk. Ja na ten "haczyk-blog" się złapałem i innym polecam to samo, bo jestem pewny, że nie jest to ostatnie słowo autorki w rozwijaniu swoich pasji i jeszcze o niej usłyszymy.

Stanisław M. Stanuch

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
15 min
24
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 135

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 898

15 min
14

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13