BlogerChef wydaje książkę!

W Nowym Roku czeka nas nie tylko pięć półfinałów konkursu BlogerChef i Wielki Finał. Powstanie też książka z konkursowymi przepisami blogerów. Publikacja ukaże się w październiku, nakładem wydawnictwa MUZA.

Pierwszy półfinał BlogerChef'a już wkrótce!

Już za nieco ponad dwa tygodnie, ośmiu wybranych blogerów kulinarnych, czeka półfinałowe gotowanie w ramach konkursu BlogerChef. Pierwsza odsłona tej nowatorskiej inicjatywy odbędzie się w ekskluzywnym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k. Gdańska - centrum pobytowym reprezentacji Hiszpanii podczas EURO 2012.

W sobotę, 19 stycznia br., blogerzy będą przygotowywać swoje popisowe dania główne oraz przystawki lub desery, w czteroosobowych grupach. Oceniać będziemy nie tylko wartość estetyczną i smakową zaproponowanych dań, ale także umiejętność organizacji pracy - mówi przewodniczący jury Marek Drewniak. Praca szefa kuchni to dużo więcej niż gotowanie. Polega na właściwej koordynacji działań zespołu, działającego pod presją czasu - dodaje juror Jarosław Walczyk.

Przygotowania do półfinałów trwają

Nie chcemy aby konkurs BlogerChef sprowadzał się jedynie do rywalizacji. Konkursowe gotowanie będzie tylko elementem spotkania blogerów - zapewnia Katarzyna Szatkowska - organizatorka projektu. W wieczór poprzedzający półfinał planujemy umożliwić blogerom integrację i zapewnić dobrą zabawę. Urządzimy małe warsztaty kulinarne pod hasłem kuchni hiszpańskiej. Wspólnie przygotujemy m.in. tradycyjne hiszpańskie ciasto i niecodzienne tapas.

Książka z przepisami BlogerChef'a

To jednak nie koniec niespodzianek dla blogerów kulinarnych. Na wszystkich półfinalistów i finalistów konkursu czeka dodatkowa nagroda. Jest nią publikacja przepisów w książce podsumowującej projekt BlogerChef. Będzie to elegancki, ponad dwustustronicowy album, który pojawi się na rynku w październiku, nakładem wydawnictwa MUZA. Znajdą się w nim receptury na przygotowane przez uczestników przekąski, dania główne i desery oraz ich sylwetki i prezentacje blogów. A także zdjęcia z półfinałów i spotkania finałowego. - wylicza Marek Bielski, organizator konkursu. Mamy nadzieję, że spełnimy marzenie wielu blogerów, jakim jest wydanie książki.

Cieszę się ogromnie, że będziemy pracować z liderem branży wydawniczej - wydawnictwem MUZA. Stworzenie dobrej książki kucharskiej to spore wyzwanie, ale na pewno zakończy się sukcesem. Myślę, że wiele osób chętniej skorzysta z przepisów blogerów znanych z sieci, niż anonimowych, zagranicznych autorów. - mówi Katarzyna Szatkowska, redaktorka albumu. Prócz tradycyjnej, drukowanej wersji książki powstanie również ebook.


Blogerzy o książce

Bartek Usydus: Pomysł konkursu kulinarnego dla blogerów to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. A zebranie najlepszych przepisów i wydanie książki to dodatkowa wspaniała nagroda dla blogerów oraz ciekawa propozycja dla czytelników. Ciesze się, że moje przepisy również zostały docenione i znajdą się w książce. Sam, jeżeli szukam jakiegoś przepisu to zazwyczaj przeglądam blogi, a nie bezimienne, anonimowe duże serwisy z przepisami. Mam pewność, że autor starannie opisał przepis, sprawdził go, a zdjęcie prezentuje dokładnie to danie, które zostało przygotowane. Dlatego przepisy blogerów zdobywają coraz większą popularność, cieszą się zaufaniem czytelników, a książka powstała w oparciu o ich dania z pewnością wyróżni się na tle innych kulinarnych pozycji.

Jolanta Perz-Straga: Pomysł z wydaniem książki BlogerChefa bardzo mi się spododobał. A jeszcze bardziej to, że ja i mój blog się w niej znajdziemy. Ostatnio różne wydawnictwa dostrzegły, że blogi kulinarne są "na topie" i cieszą się sporym zainteresowaniem czytelników. Powstało więc kilka tego typu publikacji, różnej jakości. Cieszę się, że za wydanie książki BlogerChef'a odpowiada Wydawnictwo Muza S.A, które znane jest z tego, że wydaje publikacje albumowe, z pięknymi zdjęciami, doskonałe pod względem merytorycznym. Wiem, że warto było przystąpić do I edycji konkursu BlogerChef.

Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska - dietetyk, autorka bloga kulinarnego "W Krainie Smaku" Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.
Marek Bielski - twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie", którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu "Doceń polskie" zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 978

30 min
17
60 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0