Sezon na truskawki

Bigos tradycyjny ze śliwkami

Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach.

Fot. 123RF/Picsel

By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty.

Składniki:

· 1 kg kapusty kiszonej

· 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej

· 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej

· 150 g boczku wędzonego

· 100 g śliwek Kresto

· 2 łyżki oleju Rapso

· 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)

· 1 duża cebula

· 3 liście laurowe

· 4 ziela angielskie

· 4 kulki jałowca

 

Wykonanie:

1. Boczek kroimy w kostkę, usuwamy ewentualne chrząstki i skórę.

2. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, dodajemy boczek i podsmażamy go kilka minut do momentu lekkiego zbrązowienia. Dodajemy pokrojone mięso i nadal podsmażamy, mieszając co jakiś czas do zrumienia się mięsa.

3. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną kapustę. Jeżeli ma zbyt kwaśny smak, możemy ją wcześniej przepłukać. Całość mieszamy, dodajemy przyprawy, pokruszone grzyby, wlewamy litr wody i gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Przestawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.

4. Następnego dnia bigos gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Odstawiamy ponownie w chłodne miejsce.

5.Trzeciego dnia dodajemy do bigosu pokrojone śliwki i na niewielkim ogniu gotujemy bigos jeszcze przez kolejną godzinę. Kontrolujemy ilość płynu, aby bigos się nie przypalił.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 68

60 min
1
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 57

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2